RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vitaminmangel gjør verden dummere

Sist oppdatert:
Verdens gjennomsnittlige intelligenskvotient har sunket med 15 prosent de siste årene. Årsaken kan være mangel på jod, viktige mineraler og spesielt på vitamin A, mener UNICEF.

FNs barnefond har i samarbeid med Micronutrient Initiative, en pådrivergruppe i ernæringsspørsmål gransket sammenhengen mellom ernæring og intelligens. I en fersk rapport tar de to organisasjonene til orde for å tilsette matvarer mer vitamin A.

- Mangelen på vitaminer og mineraler har senket det intellektuelle nivået i alle de land vi har gransket med så mye som 10 til 15 prosentpoeng, heter det i rapporten.

Forskere har gjennomført det de kaller en vitamintelling i 80 utviklingsland. Resultatene tyder på at rundt to millioner mennesker i disse landene er hemmet i sin fysiske og psykiske utvikling som følge av mangel på vitamin A.

Vitamin A fins spesielt i fet fisk, tran, smør og egg, og bidrar til å stabilisere ulike hinner i kroppen. Mangel på vitaminet kan blant annet skade synet.

FNs generalforsamling tok i 2002 til orde for at den globale vitamin A-mangelen skal være utryddet innen 2005. Land som India med 6,6 millioner barn og Pakistan med 2,1 millioner skal være spesielt hardt rammet.

(NTB-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere