RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vitne kritiserer svensk politi

Foto: ANDREW WINNING (Reuters)
Sist oppdatert:
Tidligere sjefanklager i Sverige hevder svensk politi begikk grove feil i saken mot Julian Assange.

Grunnleggeren av varslernettstedet Wikileaks, Julian Assange, stilte tirsdag opp til andre dag av rettssaken i Belmarsh Magistrates' Court i London. Dommeren skal i løpet av tirsdag avgjøre om Assange skal utleveres til Sverige.

Assange er etterlyst av svenske myndigheter og anklaget for voldtekt og seksuell trakassering av to svenske kvinner, men han nekter skyld på alle punkter.

- Kritikkverdig av svensk politi
Et svensk vitne, tidligere sjefanklager i Sverige Sven-Erik Alhem, har opplyst i retten at det er kritikkverdig at den svenske påtalemyndigheten har utstedt en arrestordre på Assange uten å få hans versjon av saken, melder BBC.

Men Clare Montgomery, som representerer svenske påtalemyndigheter, hevder det ble gjort gjentatte forsøk på å overtale Assange til å overgi seg til svensk politi for å stille i politiavhør.

Montgomery leste opp et dokument i retten som er forfattet av den svenske statsadvokaten Marianne Ny.

- Det må ha vært krystallklart for Julian Assange at vi var ekstremt ivrige etter å få avhørt ham, lyder dokumentet, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Ville gjort det motsatte av Assange
Videre ble Assanges vitne, Sven-Erik Alhem, spurt av motparten hva han ville gjort dersom han befant seg i samme situasjon som den etterlyste.

- Hvis jeg var i hans sko, så ville jeg reist til Sverige og avgitt min versjon, svarte Alhem.

- Det hadde vært veldig viktig for meg å bli renvasket om jeg var uskyldig, fortsatte han.

Forsvarsteamet til Assange har også forsøkt å spille på at Wikileaks-grunnleggeren ikke vil få noen rettferdig rettssak, dersom saken hans blir prøvet for en svensk domstol. Begrunnelsen er at seksualsaker ofte blir holdt for lukkede dører i Sverige, noe som fratar Assange muligheten til å få en rettferdig rettergang, ifølge advokat Geoffrey Robertson.

- Risikerer dødsstraff
Robertson har også understreket faren for at Assange kan bli utlevert av svenske myndigheter til USA, hvor han ifølge advokaten risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig for spionanklager.

Amerikanske myndigheter forsøker å finpusse jusen for å tiltale Assange for å ha lekket 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten.

Assange vil trolig anke på stedet dersom domstolen i London beslutter å utlevere ham til Sverige. Derfor står han ikke i umiddelbar fare for å bli utlevert til svenskene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere