Gå til sidens hovedinnhold

Vodka-handel ble til 500 Oljefondmillioner

Mannen bak tidenes norske bonusutbetaling begynte eventyret sitt med å gi russere vodka i bytte mot privatiseringskuponger.

Forvalterne bak Prosperity Capital Management, selskapet som fikk rekordbonusen fra Statens pensjonsfornd utland, gjorde seg kjent med det russiske markedet allerede på midten av 90-tallet, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Denne svensken vil Oljefondet holde hemmelig

Det hele begynte med at Mattias Westman og Paul Leander-Engström kjøpte store mengder alkohol som de byttet i utstedte privatiseringskuponger fra russiske borgere. Disse bongene kunne igjen byttes i Gazprom-aksjer.

Westman og Leander-Engström startet Prosperity Capital Management i 1996. Ifølge DN.no viser selskapets regnskap for 2009 at forvaltningshonorarene har økt fra knappe 1,3 millioner i 2008 til 515 millioner i 2009.

- Nesten hele suksesshonoraret i 2009 skyldes sterke resultater for en klient, heter det i selskapets årsrapport.

Høsten 2008 fikk svenskene i oppdrag å forvalte kapital for Statens pensjonsfond utland i Russland. 2,7 milliarder ble mer enn doblet og Prosperity Capital Management leverte tilbake 3,3 milliarder i gevinst.

Prosperity Capital Management hadde i inngangen til november en forvaltningskapital på nesten 6,5 milliarder og ligger så langt an til en avkastning på 38,2 prosent i år.

I 2009 leverte Prosperity Capital Management en avkastning på 195,2 prosent.

Les flere saker på NA24

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre