*Nettavisen* Nyheter.

Vognene stappfulle før eksplosjonen

Foto: (Reuters/Scanpix)

Så mange som 50 personer kan ha mistet livet i terroraksjonen i Moskvas undergrunn. Vognene var så fulle at mange ikke klarte å komme seg på.

Ambulansepersonell som slet for å redde sårede ut av vognene bekreftet tre timer etter eksplosjonen at 40 mennesker var funnet døde, men frykter at tallet kan komme opp i 50, sa en talsmann for katastrofedepartementet.

Den 31 år gamle legen Ilja Blatsjin satt i nest bakerste vogn i det lange toget.

- Det virket som eksplosjonen varte i flere sekunder. Så ble alt stille og mange kjente at de ikke kunne puste. Antakelig fordi isolasjonen i toget tok fyr og sugde opp surstoffet, sier han til nyhetsbyrået TT ifølge NTB. Han står omgitt av gråtende mennesker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Måtte gå flere kilometer
Bilder fra tunnelsystemet viser forvridde vogner og døde mennesker. Mange overlevende tok seg selv ut av t-banesystemet til tross for at eksplosjonen skjedde mellom to stasjoner.

- Eksplosjonen skjedde foran i den andre vognen i en tunnel. Så snart toget stoppet begynte folk å klatre ut av vinduer og dører, sier Ludmila (31) til Reuters.

Moskvas t-banestystem er moskovittenes stolthet. Det er svært presist og flere av stasjonene har overdådige utsmykkinger. Den er også en av verdens dypeste. De overlevende måtte tå to til tre kilometer for å komme seg ut.

Ludmila forteller videre at toget var stappfullt da bomben smalt.

- Folk var presset sammen i vognen. Mange klarte ikke komme på toget, sier hun.

Mer en 700 personer ble evakuert fra undergrunnen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvinnelig selvmordsbomber
–Vi antar at en kvinnelig selvmordsbomber utløste angrepet, sier en politietterforsker til nyhetsbyrået Interfax.

En talsmann for Moskva-politiet anslår at bomben inneholdt 1 kilo av sprengstoffet TNT.

Også sikkerhetstjenesten FSB mener det dreier seg om et terrorangrep.

- Vår hovedteori er at det var en terroraksjon, sier en tjenestemann i FSB

Det siste terrorangrepet i Moskva fant sted i desember da fem mennesker ble drept i en selvmordsaksjon i sentrum av byen. Aksjonen var trolig rettet mot den russiske nasjonalforsamlingen, men bomben kan ha gått av for tidlig.

I sommer ble 14 personer drept og flere titall såret da en kvinne fra Tsjetsjenia sprengte seg i luften under en rockefestival i byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag