Det nyeste coveret på Arabia Vogue har skapt en opphetet debatt på sosiale medier. Bildet på coveret er tilsynelatende harmløst og viser en kvinne iført skinnhansker og høyhælte sko, som sitter i førersetet av en kabriolet. Kvinnen på bildet er den saudiarabiske prinsessen Hayfa bint Abdullah al-Saud - datter av avdøde kong Abdullah.
Saudi-Arabia nekter sine kvinner å kjøre bil, men 24. juni blir imidlertid dette kjøreforbudet for kvinner opphevet. På samme tid blir en rekke kvinnelige aktivister arrestert for nettopp å ha kjempet for retten til å kjøre bil – en rett som resten av verdens borgere, både kvinner og menn, tar som en selvfølge.
Arabia Vogues juni-utgave er dedikert til «Saudi-Arabias banebrytende kvinner».
- I landet vårt er det noen konservative som frykter forandring. For mange er dette alt de kjenner til, sier prinsessen i et intervju med Arabiske Vogue, og legger til at hun støtter endringene som er i anmarsj.
Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salam, har satt som mål å «fornye» landet ved å myke opp sosiale restriksjoner og dempe makten til den ultrakonservative religiøse eliten.
Latterliggjøres
Intervjuet og Vogue-coveret har fått hard medfart og latterliggjøres på sosiale medier.
«En saudiarabisk prinsesse er på coveret av @VogueArabia for å hylle at kvinner endelig får kjøre. Likevel så driver familien hennes og fengsler de kvinnelige pionerene som faktisk kjempet for denne retten,» skriver en kritiker på Twitter.
«La oss avbilde en kvinne, som aldri har blitt rammet av kjøreforbudet, på coveret. Som hennes familie utstedte, fengslet så mange kvinner for å kjøre bil, og har nylig fengslet prominente kvinnerettighetsaktivister som risikerte livet og friheten for å oppheve forbudet,» skriver en annen på Twitter.
Nettavisen har tatt en prat med generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, får å få klarhet i om det faktisk er en oppmykning som nå skjer i Saudi-Arabia.
- Dette er en del av det PR-opplegget kronprins Mohammed bin Salman har satt i gang for å tiltrekke seg positiv oppmerksomhet til Saudi-Arabia i forbindelse med Visjon 2030. Han har laget en framtidsplan som skal ta Saudi-Arabia ut av oljealderen ved å tiltrekke investorer, turisme og vestlig oppmerksomhet på et positivt grunnlag, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.
- Han har med rette skjønt at omverden reagerer på at Saudi-Arabia nekter kvinner å kjøre bil. Det store paradokset som har skjedd, er at så godt som alle kvinner og menn som har gått foran i denne kampen om kvinners rett til å kjøre bil, har blitt arrestert, sier han.
Flere kvinner arrestert
Egenæs sikter til kampanjen Women2Drive, hvor en rekke kvinnelige, og noe mannlige, aktivister har kjempet for å fremme kvinners rettigheter, blant annet retten til å kjøre bil.
Han sier kvinnene ble oppsøkt hjemme om natten og pågrepet og fengslet.
- Vi har dokumentert at det er elleve som er blitt arrestert, men det kan være flere. Fire av dem har blitt løslatt. De løslatte tilhører den første generasjonen som startet kampanjen på 1990-tallet, sier han.
Aziza al-Youse, Iman al-Nafjan og Loujain al-Hathloul er tre av kvinnene som fortsatt holdes fengslet av regimet.
- Vi vet ikke hvor de er, og de har ingen kontakt med verken advokater eller pårørende. Dette er alle relativt unge kvinner som har markert seg i denne kampanjen. De var både initiativtakere og deltakere. De har vært anholdt tidligere også, men blitt løslatt, sier Egenæs.
- Nå er vi veldig bekymret for dem. Det har ikke kommet noen offisiell uttalelse om hva de er tiltalt for, men saudiarabiske medier skriver at det er tiltaler som knyttes til terrorlovgivningen, som kan ha en strafferamme på 20 års fengsel, sier han.
Utsettes for svertekampanje
Videre sier Egenæs at det er igangsatt en svertekampanje på sosiale medier og i saudiarabiske medier hvor de pågrepne kvinnene omtales som «forrædere».
- De blir framstilt som en slags «celle» hvor de sammen med utenlandske myndigheter har som mål å styrte myndighetene. Det er en svært alvorlig påstand.
Egenæs forteller at familiene til de arresterte aktivistene har fått reiseforbud og munnkurv.
- De vet av erfaring at dette ikke er tomme trusler. Så nå er det ekstremt vanskelig å få førstehåndsinformasjon om hva som skjer.
- Det vi fra uoffisielle kilder har fått bekreftet, er at beskjeden kronprins Salman sender inn i det saudiarabiske samfunnet, er at rettigheter og oppmykning er noe han tildeler fra sin maktposisjon, og at det ikke er noe man skal kjempe for eller snakke om. Det skjer samtidig som at han utad later som, i våre øyne, at han myker opp regimet i Saudi-Arabia.
- Pynter og renvasker imaget
Egenæs sier det siste Vogue-coveret er tydelig eksempel på hvordan Saudi-Arabia forsøker å pynte på inntrykket resten av verden har av regimet.
- Vi vet at Mohammed bin Salman har en rekke PR-byråer rundt omkring i verden som jobber for å pumpe ut dette imaget av at det nå skjer viktige reformer med oppmykning av den politiske undertrykkelsen for å lokke til seg investorer, men også renvaske og pynte på det imaget som de har i Vesten – som et ekstremt undertrykkende regime der ingen har ytringsfrihet og hvor folk halshogges på fredager, sier Egenæs og henviser til landets henrettelsesmetoder.
Henrettelsene skjer ofte på offentlige plasser, gjerne utenfor moskeer i forbindelse med fredagsbønnen.
Nettavisen har vært i kontakt med den saudiarabiske ambassaden i Oslo, men får beskjed om at ambassadøren er på ferie.
Kilder: The Guardian, CNN