RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voksende opprør mot Arafat

Sist oppdatert:
Palestinere samler seg til et massivt opprør mot korrupsjon og vanstyre i egne rekker. Yasser Arafats forsøk på å stanse proteststormen blir avfeid som lureri.

Arafat forsøkte mandag å stanse opprøret ved å gjeninnsette den gamle lederen for sikkerhetsstyrkene på Gazastripen, men opprørerne svarte med å anklage presidenten for avledningsmanøvre:

- Vi understreker at denne avgjørelsen er nok et forsøk på å lure folk, og at den er en måte å omgå reformer og forandring på når det gjelder den nasjonale administrasjonen, het det i en kunngjøring fra al-Aqsa-martyrenes brigader, en gruppe som vanligvis er lojal mot Arafats Fatah-bevegelse.

Samtidig holdt statsminister Ahmed Qurie fast ved sin avskjedssøknad til tross for at Arafat foreløpig ikke har villet akseptere den. Utviklingen har ført til spekulasjoner på om Arafat er i ferd med å miste dømmekraften, og ikke minst kontrollen over situasjonen.

- Farlig maktkamp
- Det vi ser er en farlig maktkamp. FN begynte å flytte en del hjelpearbeidere fra Gaza til Jerusalem på mandag, sier Gudrun Bertinusen som arbeider for Norsk Folkehjelp.

Opprøret mot det gamle lederskapet er det mest alvorlige siden Arafat vendte hjem til de palestinske områdene for ti år siden. En undersøkelse viste nylig at 90 prosent av befolkningen anser selvstyremyndigheten for korrupt.

Det var Arafats avgjørelse om å utnevne sin egen nevø, Moussa Arafat, til ny sikkerhetssjef på Gazastripen som utløste krisen. Bare timer etter utnevnelsen stormet rundt 3.000 mennesker ut i gatene i protest. Etter en natt med harde sammenstøt mellom de palestinske sikkerhetsstyrkene og væpnede militante grupper, forsøkte Arafat å roe ned gemyttene ved å gjeninnsette Abdel Razaq al-Majaideh som sikkerhetssjef.

Qurie vil gå
Statsminister Qurie lot seg imidlertid ikke formildne av Arafats kuvending.

- Ja, jeg har levert en skriftlig avskjedssøknad til Arafat, som følge av kaos og lovløshet på Gaza. Jeg har ikke fått noe skriftlig svar, og antar derfor, i påvente av et svar, at søknaden om avskjed står ved lag, sa Qurie.

- Flertallet av ministrene i regjeringen er imidlertid imot avskjedssøknaden, la han til.

Qurie overleverte avskjedssøknaden lørdag, og Arafat skal ha avslått den. Men da tilsynelatende ikke skriftlig.

Qurie ledet et hastemøte i regjeringen mandag. Han opplyste etter møtet at en regjeringskomité umiddelbart skal reise til Gazastripen for å forsøke å dempe spenningene. Minst 18 mennesker er såret i de interne palestinske kampene.

- Det som skjer på Gazastripen er farlig. Ingen vinner denne kampen, sa Qurie.

Moderate Qurie har ikke lykkes i å få Arafat til å gjennomføre hardt tiltrengte politiske reformer. Han ble statsminister i november i fjor, etter at hans forgjenger tapte maktkampen med Arafat.

Ny generasjon
Bak opprøret står en ny generasjon reformvennlige palestinere som har tatt opp kampen mot det gamle politiske lederskapet.

– På den ene siden står en yngre generasjon Fatah-aktivister samlet rundt Muhammad Dahlan, som vil ha et mer demokratisk styre. Mot dem står den gamle kretsen som har stått ved Yasser Arafats side helt siden 1960-tallet, og de vet at de ikke har folkets støtte lenger, sier Sharif Abu Watfa, som arbeider som rådgiver for det palestinske parlamentet, samt koordinator for hjelpeorganisasjonen Civitas på Gazastripen.

Dahlan har i flere år hatt en rolle i Arafats maktapparat. Han er født i en flyktningleir på Gazastripen, og skal fortsatt ha tillit blant folket.

Israelske soldater
Samtidig som den interne uroen setter de palestinske selvstyremyndighetene på en alvorlig prøve, fortsetter sammenstøtene med israelerne.

To militante palestinere ble drept under et israelsk raid i Jenin på Vestbredden, og en israelsk offiser ble såret.

Sammenstøtene skjedde da israelske soldater omringet et hus i jakten på det israelerne kalte «ettersøkte terrorister».

De to drepte tilhører henholdsvis Al-Aqsa-brigadene og Ezzedine al-Qassam-brigadene, som er en væpnet gruppe under Hamas.

Ambulansepersonell fikk mandag lov av israelske soldater til å hente en 17 år gammel palestiner som ble skutt og drept av israelske soldater søndag på grensen mellom Rafah og Egypt.

En fire år gammel palestinsk jente døde mandag av skuddskader. Den lille jenta ble skutt i hodet av israelske styrker sør på Gazastripen 8. juli og har ligget på sykehus siden.

Til sammen er 4.185 mennesker drept siden den palestinske intifadaen brøt ut i september 2000. 3.188 er palestinere og 926 israelere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere