Vold preger fredsmøte i Afghanistan

presidenten i Afghanistan, Hamid Karzai.

presidenten i Afghanistan, Hamid Karzai. Foto: SHAH MARAI (Scanpix)

Mens Afghanistans president Hamid Karzai åpnet et fredsmøte i Kabul, hørtes eksplosjoner og skudd like ved.

02.06.10 11:06

Afghanistans president, Hamid Karzai, ønsker å bruke et tre dager langt fredsmøte for å verve støtte for sin plan om å tilby økonomiske insentiver til å reformere Taliban. Men da presidenten åpnet sin tale, hørtes lyden av eksplosjoner og skudd et stykke unna.

Talibanledere har avvist forhandlingene og truer delegater med døden, skriver BBC News.

Mens Karzais tale ble forstyrret, skal han ha sagt til delegatene at: «Ikke bekymre dere over det, la oss fortsette».

Avfyrte tre raketter
Ifølge BBCs Martin Patience, som er i Kabul, var det egentlig planlagt at presidenten skulle bli værende på møtet, men at han nå har reist fra det, uvisst om det er på grunn av skuddene.

Patience forteller videre at det ble avfyrt tre raketter mot det gigantiske teltet ved et universitet i Kabul, der fredsmøtet blir holdt, som landet bare 100 meter unna.

Taliban har ført en ni år lang kamp for å styrte den USA-støttende afghanske regjeringen og utvise 130 000 utenlandske soldater. En representant for Taliban skal ha innrømmet at det er de står bak angrepet mot fredsmøtet, skriver BBC News.

På tross av angrepet vil fredsmøtet fortsette.

Ønsker avtale med Taliban
Nærmere 1600 delegater deltar i fredsmøtet, mens rundt 12.000 sikkerhetsvakter er satt til å vokte fredsmøtet mot eventuelle Taliban-angrep, skriver BBC News .

Ifølge BBCs Martin Patience er et av målene med fredsmøtet å styrke den afghanske presidentens posisjon, men at det også er økende forståelse i Afghanistan og i Vesten at å ende konflikten vil bety å oppnå en form for avtale med Taliban.

Møtet skal være ferdig sent fredag og er da forventet å ha klar en erklæring om hva som bør gjøres for å avslutte opprøret med Taliban, hvilke grupper som bør inkluderes i prosessen og hvordan de skal tilnærmes.

President Karzai har foreslått amnesti, og også tilbudt å forhandle om fjerning av noen Taliban-medlemmer fra FNs svarteliste, og å gi noen ledere asyl i et annet islamsk land, med det formål å holde fredssamtaler.

«Unyttig øvelse»
På konferansen har Taliban uttalt at fredsmøtet ikke representerer det afghanske folk, men var rettet mot å sikre utlendingers interesser. En annen gruppe, Hizb-i-Islami, ledet av tidligere statsminister Gulbuddin Hekmatyar, har kalt konferansen for en «unyttig øvelse».

- Deltagerne på møtet er statens favoritter. De har ingen makt til å bestemme. Det er bare en rådgivende konferanse - uten deltakelse av mujahedin, skal gruppen ha uttalt ifølge BBC News.

Både Taliban og Hizb-i-Islami har nektet å delta i fredsforhandlingene så lenge utenlandske soldater er i Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag