*Nettavisen* Nyheter.

Voldsomme flyangrep mot Falluja

Amerikanske krigsfly angrep mandag mål i Falluja åtte ganger på 20 minutter. Minst 38 personer skal være drept i kamper i byen.

08.11.04 14:30

Angrepene var rettet mot den nordøstlige delen av byen, melder Reuters. Store røykskyer drev over området.

Tidligere på dagen angrep fly mål på bakken med 40 millimeter kanoner.

Mandag morgen inntok amerikanske bakkestyrker et sykehus i Falluja. Ifølge Iraks midlertidige statsminister Ilyad Allawi er til sammen 38 «utenlandske terrorister» drept i kampene. To amerikanske marinesoldater ble drept.

Det er innført portforbud i Falluja fra klokken 18 lokal tid (kl. 16 norsk tid). Samtidig blir flyplassen i Bagdad stengt i 48 timer. Grensene til Syria og Jordan er også stengt.

- 200.000 sivile har forlatt Faluja allerede. Portforbudet vil bli opphevet etter hvert som vi har ryddet ulike deler av byen, sa Allawi under en pressekonferanse mandag.

Allawi understreket at regjieringen hadde gitt tillatelse til offensiven.

- Jeg ga tillatelsen til de multinasjonale styrkene og de irakiske styrkene. Vi er fast bestemte på å renske Falluja for terrorister, sa han.

Allawi la mandag fram en ny sikkerhetslov. Loven medfører blant annet at det er innført unntakstilstand i Irak i 60 dager.

Den terrormistenkte jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, som trolig befinner seg i Falluja, oppfordret mandag muslimer til å gå i martyrdøden.

- Krigen har startet, og innkallingen til hellig krig er kommet, sier den terrormistenkte Abu Musab al-Zarqawi på en muslimsk nettside.

- Hvorfor griper du ikke muligheten så du slipper smerten i graven? Du skal vite at martyrer blir sett på som levende i himmelen, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.