RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Voldsomme kamper etter begravelse i Øst-Jerusalem

SAMMENSTØT: Palestinere utstyrt med brennende bildekk barker sammen med israelsk politi etter fredagsbønnen.
SAMMENSTØT: Palestinere utstyrt med brennende bildekk barker sammen med israelsk politi etter fredagsbønnen. Foto: Baz Ratner (Reuters / NTB Scanpix)
Flere tusen sinte palestinere manet til en ny intifada mot den israelske okkupasjonen etter at de hadde fulgt Mohammed Abu Khudair (16) til graven i Jerusalem.

Gummikuler, sjokkgranater og tåregass var israelsk politis svar på palestinernes steinkasting fredag. Sammenstøtene brøt ut etter at mange tusen sørgende palestinere hadde minnet den drepte 16-åringen som ble stedt til hvile etter fredagsbønnen.

Sorg ble blandet med sinne, og med intifada – opprør – som slagord ga det utslag i de voldsomste kampene i Jerusalem på flere år. Helsepersonell opplyser tidlig fredag kveld til nyhetsbyrået Reuters at 15 demonstranter ble behandlet for skader.

Samtidig fortsatte militante palestinere på Gazastripen å skyte raketter mot Israel, som svarte med artilleriild, men det er ikke meldt om sårede.

– Trolig hevndrap

Gutten ble funnet drept og brent til det ugjenkjennelige i Vest-Jerusalem onsdag formiddag, bare timer før han angivelig ble bortført på vei til morgenbønnen. Liket av 16-åringen ble fredag gitt tilbake til familien etter å ha blitt obdusert av israelske rettsmedisinere.

– Dersom vår sønn hadde vært israeler, hadde de pågrepet drapsmennene i løpet av minutter. Men fordi han er araber, så pågrep de ingen, sa hans far Hussein Abu Khudair da han tok imot sørgende fredag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Israelsk politi sier saken fortsatt er under etterforskning og vil ikke bekrefte motivet, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned. Svøpt i et palestinsk flagg ble han fulgt til graven i det annekterte Øst-Jerusalem fredag.

Rakettangrep

Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven. Fredag fortsatte rakettangrepene, men det israelske forsvaret (IDF) hevder at israelske angrep mot Hamas-mål på Gazastripen ble holdt tilbake.

– Israel kan derimot ikke tolerere flere angrep mot sin sivilbefolkning. Hamas-regjeringen i Gaza har blitt advart gang på gang mot en opptrapping av angrepene mot Israel, og står derfor ansvarlig for konsekvensene, uttaler IDFs talsmann i Norge, Bjørn Hermann.

– Våpenhvile

BBC melder at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det var fredag kveld fortsatt ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres.

De fire drapene ble møtt av kraftige internasjonale fordømmelser denne uken. Blant dem er utenriksminister Børge Brende (H), som fredag ba partene besinne seg.

– Det er viktig å gripe de utspill om våpenhvile som nå synes å komme fra palestinsk hold. Det påhviler spesielt Israel, som den sterkeste part, å vise tilbakeholdenhet og sørge for at ikke flere liv går tapt, sier Brende.

Kraftige sammenstøt

Israelske sikkerhetsstyrker trappet opp beredskapen kraftig i Jerusalem fredag. Samtidig begrenset politiet palestineres tilgang til i Al Aqsa-moskeen i Jerusalems gamleby. Moskeen ligger på det israelerne kaller Tempelhøyden og muslimene kaller al-Haram al-Sharif, og er hellig både for jøder og muslimer.

Mange ønsket å være til stede under fredagens begravelse, men selv den dreptes familie har fått strenge restriksjoner på oppmøtet, melder NRK.

Likevel samlet flere tusen sørgende seg til begravelsen etter den første fredagsbønnen i fastemåneden ramadan. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere