*Nettavisen* Nyheter.

Voldtektsdømte settes fri

En pakistansk domstol beordret fredag at tolv menn som er knyttet til en gruppevoldtekt, deriblant seks som er dømt for forbrytelsen, skal settes fri.

De tolv ble arrestert i 2002, i forbindelse med voldtekten på Mukhataran Mai. Fredag beordret høyesterett i provinsen Punjab at de tolv skal løslates neste uke. Myndighetene hadde bedt om forlenget fengsling av de tolv ut over mandag, når tiden for det forrige fengslingsvedtaket utløper.

Domstolens vedtak vekker internasjonal oppsikt i en sak som har engasjert verdenssamfunnet, og som har satt fokus på situasjonen for kvinner i landet, særlig i bygdene, hvor brutale stammeskikker noen ganger fortsatt holdes i hevd.

I 2002 ble mennene funnet skyldig i å ha deltatt i en gjengvoldtekt av Mai, etter ordre fra et landbyråd. Kvinnen skulle straffes fordi hennes den gang 12 år gamle bror hadde vanæret en mektig stamme ved å bli venn med en kvinne som tilhørte stammen.

Seks menn ble opprinnelig funnet skyldig i voldtekten, og dømt til døden, men fem av dem ble senere frikjent av provinsdomstolen i Punjab på grunn av manglende bevis. Sjettemann fikk dødsdommen omgjort til livsvarig fengsel.

Delstatsregjeringen grep imidlertid inn og beordret at alle seks skulle bli sittende fengslet i tre måneder, i påvente av ankesaken offeret hadde fremmet. Samtidig ble seks menn som utgjorde landsbyrådet som hadde beordret gjengvoldtekten fengslet.

Fredag besluttet provinsdomstolen at det ikke var grunnlag for å holde mennene fengslet, og at de kan løslates mot kausjon.

Gjengvoldtekter og æresdrap er vanlige på den pakistanske landsbygda. I de fleste tilfellene går gjerningsmennene fri på grunn av mangelfull politietterforskning og mangler ved rettssystemet.

President Pervez Musharraf prøver å fremstille Pakistan som en moderat og progressiv muslimsk stat, og har engasjert seg personlig i saken, som han mener skader landets omdømme utenlands.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.