*Nettavisen* Nyheter.

Voldtok og solgte 14-åring i Sverige

Ti menn er tiltalt for å ha voldtatt en 14 år gammel psykisk utviklingshemmet jente i Sverige, for deretter å selge henne videre til ytterligere seksuell utnyttelse.

16.09.10 09:51

Svensk påtalemyndighet mener at det i tillegg til voldtekt var snakk om ren menneskehandel.

- Jeg mener at denne saken oppfyller kravene for hva som kan ansees å være menneskehandel. Det fins en viss organisasjon i dette og hun ble transportert i bil mellom ulike steder for seksuelle tjenester, sier statsadvokat Ulrika Rogland.

Av de ti mennene som er tiltalt i saken, er fem tiltalt for menneskehandel eller for å ha bidratt til menneskehandel. Åtte er tiltalt for voldtekt.

Den 14 år gamle jenta, som er psykisk utviklingshemmet og på niårsstadiet mentalt, rømte i vår fra et fosterhjem og dro til Malmö.

Med sin utagerende væremåte fikk hun raskt selskap av menn, som skjenket henne med alkohol og voktet over henne, går det fram av tiltalen. (©NTB)


Klikk på bildet for å forstørre.


Norsk Folkehjelp vil åpne asylmottak i Hellas

Oslo (NTB): Norsk Folkehjelp har planer om å åpne et asylmottak for 70 enslige mindreårige asylsøkere i Hellas.

Norsk Folkehjelp har søkt Justisdepartementet om 16 millioner kroner årlig til det planlagte senteret i Hellas, skriver Klassekampen.

- Vi driver elleve mottak i Norge og har sett på å drive slikt arbeid i Europa. Norsk asylpolitikk blir i stor grad styrt fra Europa ved at det som skjer der, skjer her. Siden 90 prosent av de som søker i Europa kommer via Hellas, er Hellas et nøkkelsted for oss for å bli bedre som politisk aktør og som driftsoperatør, sier flyktningseksjonens leder i Norsk Folkehjelp, Trygve Augestad.

Det planlagte senteret skal ha plass til 70 unge mennesker samt 25-40 ansatte fordelt på tre avdelinger. Aldersspennet er tenkt å være fra 14 til 18 år, hovedsakelig gutter.

I dag er det kun plass til 350 unge på mottak i Hellas, mens det i fjor kom mellom 3.000 og 5.000 unge asylsøkere dit, ifølge avisen.

Norsk Folkehjelp ser ikke bort fra at også andre steder i Europa kan være aktuelle, for eksempel Romania, Bulgaria, Spania og Italia, men har ingen konkrete planer.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet vil ikke kommentere om Hellas-prosjektet kommer med i statsbudsjettet 5. oktober. Han sier imidlertid at Hellas trenger alle positive krefter som kan bidra og at det er nødvendig med samarbeid på europeisk nivå.

- Vi skal se på søknaden fra Norsk Folkehjelp, sier han.

Justisdepartementet jobber på sin side med å etablere to mottak for unge asylsøkere i Kabul og i Nord-Irak. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


HTML EMBEDFærre tror på fred og stabilitet i Afghanistan

Berlin/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Stadig færre europeere er optimister når det gjelder utviklingen i Afghanistan, og også i USA er troen på fred og stabilitet i landet dalende.

Bare 23 prosent av europeerne tror nå at Afghanistan vil bli stabilisert i løpet av de neste årene, mot 32 prosent for ett år siden, viser en undersøkelse utført av German Marshall Fund (GMF) i elleve europeiske land.

Også i USA er optimismen dalende, men 51 prosent av amerikanerne tror likevel at man vil lykkes i Afghanistan. For ett år siden mente 56 prosent det samme.

- Bare amerikanerne er fortsatt optimister i synet på stabilisering av Afghanistan, konstaterer Constanze Stelzenmüller i GMF.

Britene er mest optimistiske, men kun 34 prosent av de spurte i Storbritannia tror likevel at man vil lykkes med å stabilisere Afghanistan. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.


Danske banker får advarsel

København (NTB-Ritzau): Finanstilsynet i Danmark har advart 40 av landets banker og finansinstitusjoner om at de opererer med for høy risiko.

Bankene driver på kant med de nye reglene som skal forebygge framtidige bankkrakk, og de får nå frist til utgangen av 2011 med å rydde opp og legge om driften, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Vi har sett på hva som karakteriserte de bankene som fikk problemer under denne krisen og den forrige. Og det er enkelte ting som går igjen. Vi har derfor meddelt disse bankene at de må få ting i orden, sier direktør Ulrik Nødgaard i det danske Finanstilsynet.

Nødgaard understreker at myndighetene fra 2012 vil kunne tvinge bankene til å redusere risikoen.

De fleste av de 40 bankene som nå har fått en advarsel, kan relativt enkelt rydde opp og legge om virksomheten, selv om det også fins banker som har større problemer.

- Innlysende nok er dette institusjoner som har for stor eiendomseksponering. Det blir en utfordring for dem å komme på plass, sier Nødgaard. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Harvard fortsatt verdens beste universitet

London (NTB): Harvard-universitetet i USA er fortsatt verdens beste, viser den årlige rangeringen over verdens 200 beste universiteter fra Times Higher Education (THE).

Universitetet i Bergen er med 135. plass det beste Norge har å by på. På fjorårets ranking havnet de på 144. plass.

Universitetet i Oslo ble rammet av rapporteringsfeil og er dermed ikke med på listen. THE opplyser at UiO blir lagt til oversikten så snart tallene er korrekt oppgitt, ifølge kommunikasjonsdirektør Siv Nordrum ved UiO.

I fjor kom UiO på 101. plass.

I Norden er det svenskene som gjør det best, med Karolinska institutet på 43. plass. Sverige er representert med seks universiteter på listen over de 200 beste i verden.

Finland er representert med Universitetet i Helsingfors som ligger på 102. plass på listen. I Danmark er det Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som gjør det best, med 122. plass på listen. Danmark har til sammen tre universiteter på listen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.