*Nettavisen* Nyheter.

Vulkan på bristepunktet

Frykter dødelig vulkanutbrudd i Ecuador.

10.01.08 12:34

Lokalbefolkningen flykter fra vulkanen Tungurahua i Ecuador, etter at den har begynt på et utbrudd og når som helst kan spy ut brennende lava. Den 5050 meter høye vulkanen ligger 130 kilometer sørøst for hovedstaden Quito, og har i flere dager kastet aske opp i luften.

Voldsomt utbrudd
Patricia Mothes er ekspert på vulkaner og mener Tungurahua forbereder seg på å et voldsomt utbrudd, og at det er snakk om dager eller uker til det kommer, melder Sky News .

Et utbrudd kan medføre voldsomme eksplosjoner av pyroplastisk materiale, som brenner alt på sin vei. Tungurahua har vært aktiv siden 1999 og presset inne i vulkanen har økt siden 22. desember i fjor.

204888

Ting tyder på at det er voldsomme mengder magma som vil frigis ved et utbrudd.

Evakuerer
Ti landsbyer er evakuert fra vulkanens venstre åsside. 1214 hektar landbruksjord er allerede ødelagt av asken som faller fra vulkanen.

landsbyboerne returnerer på dagtid for å ivareta jordstykkene og dyrene sine, men sover i midlertidige skjul utenfor vulkanenes rekkevidde.

Seks drept
Tungurahua hadde utbrudd sist gang i juli og august i 2006. Flere tusen flyktet hals over hode da utbruddet kom og store landbruksarealer ble begravet i tonnevis av mengder lava og aske. Seks mennesker mistet livet og 6000 ble hjemløse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.