RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kristi Wallace (AP)

Vulkanen slår sprekker

Sist oppdatert:
Hullet i Mount Redoubt er doblet over natta.

Alaska forbereder seg på det største vulkanutbruddet på flere tiår. Geologiske undersøkelser av 3108 meter høye Mount Redoubt tyder på et snarlig og kraftig utbrudd.

Det siste døgnet har et hull i isbreen på fjellsiden doblet seg i størrelse, og vann strømmer nedover breen. Det tyder på at varme fra magmaen trenger stadig høyere opp i fjellet. Jo høyere opp varme og magmaen kommer, jo nærmere er utbruddet, melder AP.

Vulkanen ligger 180 kilometer fra Anchorage, og innbyggerne i området har begynt å forberede seg ved å kjøpe masker, og luftfiltre til bilene sine.

Fly i trøbbel
Sist vulkanen hadde utbrudd, i 1989, holdt det på å gå galt. Utbruddet sendte aske over 200 kilometer av gårde og inn i flykorridoren til et passasjerfly fra KLM med 231 passasjerer. Alle flyets fire motorer stanset, og flyet falt flere kilometer før mannskapet igjen klarte å starte motorene. Flyet landet til slutt trygt i Anchorage, men trengte reparasjoner for 80 millioner dollar.

Konsekvensene av et nytt utbrudd vil blant annet avhenge av vindstyrke og vindretning

Å puste inn vulkansk aske kan føre til alvorlig lungeskade, sier professor Johan C. Varekamp, som studerte ettervirkningene av utbruddet for 20 år siden.

Giftig aske
Miljøødeleggelsene kan også bli enorme. Giftig aske kan falle ned over et stort område og også forgifte elver og sjøer.

Geologene begynte å bli oppmerksomme på vulkanen i november da de merket endringer i utslippene fra toppen av fjellet, og trusselnivået ble hevet til fra grønt til gult. Nå er det hevet til oransje, stadiet like før utbrudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere