*Nettavisen* Nyheter.

Vurderer forbud mot «religiøst» skjegg

Foto: (Scanpix)

Diskusjonen i Frankrike om å forby religiøse symboler i skolene har skutt ny fart. Nå luftes også spørsmålet om å forby «religiøse» skjeggvekster.

Franske myndigheter ønsker å forby bruken av religiøse symboler, som muslimske skaut, jødiske hodeplagg, kors og lignende i de statlige skolene.

Denne uka tok diskusjonen en ny vending da utdanningsminister Luc Ferry tok til ordet for at et forbud også kan omfatte skjegg.

Det er vanlig at enkelte grupper muslimer bærer et nokså langt skjegg. Dette gjør de av respekt for profeten Muhammed, som skal ha instruert menn om å anlegge skjegg. Også sikher bærer skjegg, fordi de som følge av sin religion ikke skal klippe håret. Det bor rundt 5.000 sikher bare i Paris-området.

Ferry mener at sikher fortsatt kanskje kan bære sin turban på skolen, hvis den er diskret. Skjegget derimot står for saksen.

- Hvis skjegget er å regne for et religiøst tegn, og dette er åpenlyst, bør dette falle inn under loven (om forbudet mot religiøse symboler), uttalte Ferry.

- Hindrer religionsfrihet
Debatten går høyt i Frankrike om et forbud mot religiøse symboler i skolene. Opposisjonspolitikere mener regjeringens plan er fullstendig på jordet, og at det hindrer religionsfriheten. Flere politikere har sagt de vil avholde seg fra å stemme over loven, når forslaget legges fram for diskusjon og avstemning i februar.

Det ble ikke mindre oppstyr denne uka da det ble kjent at en fransk, offentlig tjenestemann irettesatte pave Johannes Paul II for å si at forsøkene på å forby tro i den offentlige sfære setter religiøs frihet i fare i Europa.

- Dette er i fred med å bli svært komisk, selv om spørsmålet er alvorlig nok, uttalte sosialisten Julien Dray.

Hindre splittelse
- Regjeringens stillingstagen i spørsmålet er langt fra klar, mener sosialistenes parlamentariske leder, Jean-Marc Ayrault.

Den franske regjeringen ønsker å innføre forbudet mot religiøse symboler i skolene for å hindre splittelse mellom de ulike befolkningsgruppene i landet. Det er også et forsøk på å vise respekt for alle religioner. Men motstanderne i og utenfor Frankrike mener forslaget bare truer religionsfriheten.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag