RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer snarlige valg i Irak

(EPA)
USA er i ferd med å endre taktikk i Irak. På et krisemøte i Washington ble flere muligheter diskutert, deriblant snarlige valg i landet.

USAs øverste administrative leder reiste i all hast til Washington tirsdag der han hadde samtaler med sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, forsvarsminister Donald Rumsfeld, utenriksminister Colin Powell, visepresident Dick Cheney og CIA-direktør George Tenet.

Bremer dro fra Bagdad i all hast tirsdag og måtte avlyse et møte med den polske statsministeren som er på besøk i Irak.

Misfornøyd med styringsrådet
Opptrappingen av volden mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene har ført til at USA nå trolig ønsker å omorganisering av styret i Irak. USA sies å være særdeles lite fornøyd med styringsrådet de har oppnevnt. Ifølge flere kilder var det rådets innsats som stod på dagsorden.

USA er utålmodige, og styringsrådet har ikke kommet så langt som ønskelig i arbeidet med et grunnlovsutkast. Noen kilder sier ifølge NBC at det vurderes å sette hele styringsrådet på sidelinjen.

Blant mulighetene som ble diskutert på hastemøtet var å holde nasjonale valg på en grunnlovsforsamling for å få fart på arbeidet med en ny irakisk grunnlov, melder New York Times. Dette er noe den sjiamuslimske majoriteten i Irak ønsker, mens om blir sett på med skepsis av andre religiøse grupper.

Afghanistan-modell
Fram til et slikt valg eventuelt kan holdes, vurder USA å peke ut en midlertidig leder fram til valget, etter modell fra Afghanistan der Hamid Karzai tjener som president fram til neste års valg.

Okkupasjonen av Irak har blitt kostbar for USA, både i menneskeliv og penger. De ønsker å overføre myndigheten i landet til irakerne så snart som mulig så de kan trekke seg ut, og de siste ukenes voldshandlinger har bare forsterket det ønsket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere