RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Donald Trump avsetter Rex Tillerson


AVSATT: USAs utenriksminister Rex Tillerson er avsatt. Her fotografert i forbindelse med et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.
AVSATT: USAs utenriksminister Rex Tillerson er avsatt. Her fotografert i forbindelse med et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva. Foto: Alexander Nemenov (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
USAs president Donald Trump bytter ut utenriksminister Rex Tillerson med CIA-sjef Mike Pompeo, bekrefter presidenten overfor The Washington Post.

Trump ba fredag Tillerson gå av, og den omstridte ministeren returnerte mandag fra en diplomatisk tur til Afrika tidligere enn ventet.

Tillerson snakket med Trump og blitt informert om hvorfor han har fått sparken, sier Steve Goldstein i utenriksdepartementet til CNN.

Endringene kommer før forhandlingene med blant annet Nord-Korea opplyser Det hvite Hus.

Washington Post skriver at Trump lenge har vært på kollisjonskurs med Tillerson. De skal blant annet uenige om å flytte den den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Politisk kommentator Jonathan Swan sier til Fox News at Trumps nærmeste ansatte opplevde at Rex Tillerson ikke følte han trengte å svare for utenrikspolitikken til Trump, men at han gjorde som han ville.

- Åndssvak

Uenigheten kom blant annet til overflaten da Tillerson, i følge NBC, kalte Trump for åndssvak høsten 2017.

Les: NBC: Tillerson kalte Trump «åndssvak»

Det resulterte i at Trump ønsket en IQ-test av ham og Tillerson for å se hvem som var smartest. Den gang ble det også spekulert i om Tillerson hadde vurdert å gå av. Noe han selv avviste.

YOU'RE FIRED: Donald Trump gjør det han kan best. Denne gangen er det utenriksminister Rex Tillerson som har fått sparken.

I følge Washington Post har Trump opplevd at Tillerson var for mye en del av den etablerte politiske eliten i Washington.

- Jeg ønsker å takke Rex Tillerson for hans tjeneste. Mye har blitt gjennomført over de siste fjorten månedene, og jeg ønsker ham og familien godt, sier Trump i en uttalelse.

CIA-sjef blir Utenriksminister

Tillerson er den siste i en lang rekke Trump-medarbeidere som har vært nødt til å trekke seg eller blitt sparket. Blant dem er sjefstrateg Steve Bannon, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, stabssjef Reince Priebus og FBI-sjef James Comey.

CIA-sjef Mike Pompeo er utnevnt til ny utenriksminister. Trump har i flere måneder ønsket Pompeo som utenriksminister, melder CNN.

– Jeg nominerer stolt CIA-sjefen Mike Pompeo som ny utenriksminister, heter videre.

Fakta: Fakta om Mike Pompeo

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* CIA-sjef siden 23. januar 2017. Ble 13. mars nominert til ny utenriksminister i USA.

* Født 30. desember 1963, fullt navn Michael Richard «Mike» Pompeo.

* Republikansk politiker, innvalgt i Representantenes hus fra Kansas i 2011–2017. Tilhører den erkekonservative Tea Party-bevegelsen.

* Utdannet ved krigsskolen West Point og tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret fra 1986 til 1991.

* Studerte deretter juss ved Harvard Law School og praktiserte i flere år som advokat.

Gina Hapsel, nestleder i CIA, antas å overta etter Pompeo. Det vil i så fall gjøre henne til den første kvinnelige lederen i CIA.

Her er kommentaren fra Mike Pompeo etter å ha blitt utnevnt til utenriksminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere