Gå til sidens hovedinnhold

WHO advarer mot supergonoré

Minst tre mennesker er smittet av en type gonoré som ikke kan behandles, ifølge Verdens helseorganisasjon.

– Gonoré er en meget smart bakterie. Hver gang det introduseres en ny type antibiotika utvikler den resistens, sier Teodora Wi, en ekspert i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Opplysningene om bakteriens økte motstandskraft mot medisinsk behandling kommer fra to studier, begge publisert i tidsskriftet PLO Medicine. De tre pasientene med antibiotikaresistent gonoré befinner seg i Japan, Frankrike og Spania.

– Dette er personer som kan smitte andre. Og disse tilfellene kan være toppen av isfjellet, fordi rapportsystemet for å melde fra om resistente infeksjoner ikke fungerer i fattige land der gonoré er langt mer vanlig, sier Wi. Rundt 78 millioner mennesker får gonoré hvert år i verden.

Femdobling i Norge
I fjor ble det diagnostisert 1.096 gonorétilfeller i Norge mot 851 tilfeller i 2015, ifølge Folkehelseinstituttet.

Antall registrerte gonorétilfeller i Norge er nær femdoblet i løpet av de siste ti årene. Spesielt sterk har økningen av gonoré vært blant kvinner i Norge, hvor meldte tilfeller er firedoblet på få år.

– Gonoréforekomsten i den generelle befolkningen har nå nådd et nivå der vi frykter at vi igjen kan stå overfor en mer omfattende spredning av gonoré i Norge slik de nå opplever i mange andre land, blant annet i Danmark og Sverige, uttalte Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, til NTB i mars i år.

Av de 1.096 tilfellene var det 876 menn og 220 kvinner. Av mennene var 598 smittet homoseksuelt, mens 276 var smittet heteroseksuelt. Økningen av gonoré i 2016 ses særlig i Oslo og Akershus.

I Norge er det i Oslo flest kvinner og menn blir smittet. Det hyppigste smittestedet i utlandet for menn er Thailand for heteroseksuelle menn og Tyskland og Spania for homofile menn.

30 kvinner ble smittet i utlandet, og de ble smittet i 22 ulike land. Hyppigste smitteland var Tyrkia med fem tilfeller.

– Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré, sier Nilsen.

Også i Norge er det allerede påvist tilfeller der gonorébakterien har utviklet resistens mot dagens standardbehandling.

(©NTB)

Les også

Norsk milliardær inngikk hemmelig avtale med eks-kona

Har du sett denne videoen?

Kommentarer til denne saken