RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

WHO ringte Norge for å kondolere

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Nordmenn trenger ikke å være altfor bekymret, men vær smarte, sier Verdens helseorganisasjon.

Den brutale økningen i antall norske dødsfall har ikke gått Verdens helseorganisasjon (WHO) hus forbi, og organisasjonen er bekymret for utviklingen i Norge.

- WHOs pandemiansvarlige Keiji Fukuda ringte den norske helsedirektøren på fredag på vegne av WHO-sjef Margaret Chan for å uttrykke sin bekymring til Bjørn-Inge Larsen over situasjonen i Norge og overrekke sine kondolanser. Og WHO tilbød seg å hjelpe, sier talsperson for WHO, Kirstin Kelleher, til Nettavisen.

Lokal ekspertise
Kelleher forteller at norske myndigheter tok tilbudet til etterretning.

- Norge har en veldig sterk lokal ekspertise som ofte hjelper WHO når vi trenger hjelp andre steder. Dette er en helt normal samhandling under en slik situasjon som er i utvikling, sier hun.

- Dette er en tid da vi nærmer oss vintersesongen hvor influensaen vanligvis slår til i Norge og vi kommer til å oppleve at influensaen vil gå i bølger, understreker hun.

- Hva slags hjelp og ekspertise kan WHO eventuelt tilby Norge?

- WHO tilbyr forskjellige typer hjelp avhengig av landets behov og kapasitet til å håndtere situasjonen. En form for hjelp kan være utveksling av informasjon. Andre land vil kanskje be om å få et team med eksperter til å bistå på stedet og styrke kapasiteten, noe jeg tror Ukraina har gjort, sier Kelleher.

- Viktig med forholdsregler
I Ukraina har antall svineinfluensarelaterte dødsfall steget til 71, og naboland har stengt flere grenseoverganger i frykt for spredning. I tillegg blir skoler og universiteter holdt stengt resten av uken. I Norge er det registrert 15 svineinfluensarelaterte dødsfall.

- Er Norge spesielt hardt rammet med tanke på det lave folketallet?

- Det er det vanskelig for meg å svare på, sier hun og legger til:

- Jeg tror folk i Norge ikke bør være altfor bekymret fordi de fleste tilfellene er milde. Men vær smarte og ta forholdsregler for å unngå å spre smitten. Alle i risikogruppene og helsepersonell bør ta vaksine, og alle andre bør også ta vaksine hvis den er tilgjengelig, sier Kelleher.

Les mer om forholdsregler og vaksinering på pandemi.no.

Det har vært spekulert på at det er utviklet en aggressiv mutasjon av viruset i Norge. Kelleher kan ikke utelukke at fremtidige laboratorietester kan påvise en slik mutasjon.

- Det er ikke noe bevis på at viruset har mutert eller forandret seg, så vidt jeg vet, men dette er noe som analyseres forløpene, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere