WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus var på en pressekonferanse i Berlin onsdag uvanlig direkte i sin kritikk av Kina.

– Grunnen til at undersøkelsene av hvor viruset oppsto, er politisert, er fordi vi ikke får den tilgangen til informasjon vi hadde forventet. Vi ber Kina om å være så snill og dele data, sier Tedros.

Tedros og WHO er tidligere blitt beskyldt for å være for milde med kineserne av blant annet tidligere president i USA, Donald Trump, som trakk landet ut av WHO.

Tedros åpnet onsdag WHOs pandemisentral i Berlin sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Der skal eksperter fra ulike fagfelt samles for å analysere data i sanntid og oppdage framtidens pandemier raskere enn nå.

WHO-medlemsland, blant dem Tyskland, jobber med en global pandemitraktat som krever full åpenhet ved utbrudd. Hvis ikke, må det få konsekvenser, sier Tysklands helseminister Jens Spahn.

Det er antatt at koronaviruset først spredte seg til mennesker i Wuhan i Kina. Kina har så langt nektet å dele rådata fra de 174 pasientene som trolig var blant de første som ble smittet av viruset.

Kinesiske myndigheter har forsvart seg mot alle anklager og sagt at granskingen av virusets opphav er politisert av USA.

(©NTB)