Gå til sidens hovedinnhold

WHO slår meslingalarm

Vaksineskepsis i rike land har bidratt til en kraftig økning i antallet meslingtilfeller i verden, viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

I fjor registrerte WHO 190.000 tilfeller av meslinger i verden, og 110.000 dødsfall ble tilskrevet den svært smittsomme sykdommen. Dette var en økning på 30 prosent fra året før.

Økningen har fortsatt i inneværende år og var fram til november på rundt 10 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Vaksineskepsis, ofte drevet fram av uriktige påstander om påståtte bivirkninger av meslingvaksine, bidrar til at antallet som smittes nå også øker i rike europeiske land, konstaterer WHO.

I deler av Afrika er det fattigdom som fører til at få barn blir vaksinert i mange områder, og det samme er nå tilfelle i Venezuela.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som spres ved dråpesmitte og gir kraftige forkjølelsessymptomer, feber og utslett.

Økt vaksinering har siden 2000 redusert antallet tilfeller med 85 prosent, men pilen peker nå oppover igjen.

I Norge ble meslingvaksine introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1969. Siste registrerte dødsfall forårsaket av meslingvirus var i 1989.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken