*Nettavisen* Nyheter.

William (59) må gi bort 3,3 milliarder

Foto: (Scanpix)

Men det har han råd til.

08.12.07 17:16

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den pågående granskningen av opsjonsjuks i amerikanske børsselskaper har nå fått sitt største offer økonomisk sett.

NA24 - din næringslivsavis

Den tidligere styrelederen og toppsjefen i helseforsikringsselskapet UnitedHealth Group William McGuire har akseptert å tilbakebetale over 400 millioner dollar i forbindelse med et søksmål angående tilbakedatering av opsjoner, noe som gjør saken til et av de dyreste forlikene noensinne, ifølge Washington Post.

Skyhøy tilbakebetaling
I henhold til avtalen vil McGuire gi tilbake 320 millioner dollar i form av aksjeopsjoner samt pensjons og lederinsentiver verdt 99 millioner dollar.

Denne summen kommer på toppen av 200 millioner dollar som han tidligere har tilbakeført til selskapet, noe som gjør totalsummen McGuire må ut med til utrolige 600 millioner dollar, om lag 3,3 milliarder kroner. I tillegg har han fått forbud mot å lede et børsnotert selskap de ti neste årene.

McGuire har verken sagt seg skyldig eller uskyldig i forliket.

McGuire sa seg i desember 2006 villig til å trekke seg fra selskapet samt å verdisette aksjeopsjonene sine på nytt etter at en intern etterforskning knyttet hans ekstreme lønn til mistenkelig opsjonspraksis i perioden 1994 til 2005.

Vekker avsky
Det er imidlertid ikke bare McGuire som må hoste opp. Selskapets tidligere sjefjurist David Lubben har akseptert å tilbakebetale omtrent 24 millioner dollar.

I forbindelse med at McGuire forlot selskapet fikk han det som er en av de aller største fallskjermene i amerikansk historie. Tross den enorme tilbakebetalingen kan mannen kose seg med rundt 800 millioner dollar som et resultat av tidligere lønn og kompansesjon, en avtale som nå vekker stor oppsikt.

Voksende skandale
Dette er siste utvikling i det som ser ut som en voksende opsjonsskandale i amerikanske børsselskaper. En rekke selskaper granskes i forhold til tildeling av opsjoner til toppsjefer, blant andre Apple-sjef Steve Jobs.

Det er sterk mistanke om at man i ettertid har manipulert med datoene for tildeling av opsjoner for å gi maksimal sjanse for gevinst til sjefene. En opsjon gir en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe en aksje til en gitt kurs i fremtiden. Hvis aksjekursen i mellomtiden stiger, gir opsjonen gevinst.

Amerikanske myndigheter mener tilbakedatering av opsjonstildelinger kan være brudd på en rekke lover, både hva gjelder regnskapsføring, bedrageri, skattelovgivning og så videre.

Nordmann avslørte
Skandalen begynte å rulle på grunn av arbeidet til nordmannen Erik Lie, som er økonomiprofessor i USA, og som gjennom analyse av kursutvikling fant at mange opsjonstildelinger skjedde på så gunstige tidspunkter at det nærmest var umulig å forklare med annet enn juks.

Her kan du lese mer om bakgrunnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.