RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Willy Brandts politiske død blir tv-drama

(NTB/Scanpix)
For nesten 30 år siden falt Willy Brandt fra makten i det davæ rende Vest-Tyskland, i et politisk drama som rystet hele Europa og ikke minst Norge. Nå blir dette dramaet fjernsynsserie.

Sosialdemokraten og fredsprisvinneren Brandt måtte gå av, etter at det i 1974 ble avslørt at en medarbeider ved hans kontor var østtysk spion. Affæren regnes som en av de største politiske skandaler i tysk etterkrigshistorie.

- Ikke alle store historiske personligheter egner seg for filmatisering, men mange er som skapt for filmen, sier programsjef Jürgen Kellermeier i fjernsynsselskapet Norddeutsche Rundfunk. Willy Brandt hører absolutt til i den sistnevnte kategorien, mener han.

Flyktet fra Hitler
Willy Brandt het egentlig Herbert Frahm, og var aktiv på venstrefløyen i tysk politikk inntil Hitler grep makten i 1933. Han flyktet til Norge, der han engasjerte seg i arbeiderbevegelsen og lærte seg et feilfritt norsk, samtidig som han utviklet en varig kjærlighet til landet.

I 1969 ble Brandt statsminister i en koalisjon mellom hans sosialdemokratiske parti SPD og det liberale fridemokratiske partiet FDP. Han viet mye av sitt arbeid til fred og forsoning mellom Øst- og Vest-Europa, og hans "Ostpolitik" ble et politisk begrep.

I ettertid er det lett å glemme hvor omstridt denne politikken, og Willy Brandt som person og politiker, den gang var. Da hans personlige sekretær Günter Guillaume i 1974 ble avslørt som østtysk spion, var Brandt redningsløst fortapt og måtte gå.

Dobbelt lojalitet
- Jeg syns det er interessant at man egentlig ikke vet så mye om personen Guillaume. Hans dobbelte lojalitet har alltid fascinert meg, sier Brandts sønn Matthias – som er skuespiller og ironisk nok skal spille nettopp Günter Guillaume i fjernsynsserien "I maktens skygge".

- Serien er et forsøk på å vise innsiden av mennesket Brandt. Vi forsøker å ta med oss seeren direkte inn i dette mennesket, sier regissør Oliver Storz, som lover et mangesidig og troverdig portrett av den legendariske politikeren.

NRK sendte i fjor et portrettprogram viet Willy Brandt. Rikskringkastingen vil også løpende vurdere nye produksjoner viet den legendariske tyske statsmannen, får NTB opplyst i NRK Fjernsynet.

(NTB-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere