RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Wilma inntar Yucatan

Sist oppdatert:
Orkanen Wilma feide fredag innover Yucatan-halvøya. I Cancun sitter nordmannen Oskar Granly og venter på stormen.

Fredag ettermiddag norsk tid traff Wilma land i nærheten av øya Cozumel på Yucatan-halvøya i Mexico. Flere titusen turister er evakuert fra området.

Nordmannen Oskar Granly er fortsatt i Cancun. Torsdag var han med på å stenge Remax-kontoret i Cancun før stormen. I natt økte vinden time for time.

- Jeg hører vinden, men vinduene er sperret av plater, sier Granly til TV 2 Nettavisen ved 13.30-tida norsk tid.

Så langt har han ikke planer om å evakuere.

- Det har Ikke gått ut generelt varsel om evakuering her, sier han til TV 2 Nettavisen.

Studenter
Wilma er nå nedgradert til en kategori 4 orkan, etter at den onsdag ble oppgradert til kategori 5 og samtidig målt til tidenes kraftigste, når det gjelder lavtrykk.

26 norske ex.phil.-studenter fra Gateway College i Guanajuato i Mexico har vært på rundreise i landet de siste dagene. De oppholdt seg på Isla Mujeres utenfor Cancun på Yucatan-halvøya da evakueringsordren kom.

- Vi fikk beskjed om at orkanen var oppgradert til kategori fem, og fikk beskjed av koordinatoren vår om at vi måtte dra til Cancun samme dag, forteller Kate Oline Norum (19) fra Ytterøy i Nord-Trøndelag til TV 2 Nettavisen.

Evakuert til innlandet
Men Cancun ligger langs kysten, og det ble derfor vurdert som for farlig å oppholde seg i byen. Dermed måtte folk evakueres lenger inn i landet. Studentene opplevde ikke evakueringen som dramatisk.

- Først fikk vi ikke buss, fordi alle ville bort. Men det var ikke så ille, for ambassaden tok fort kontroll og ordnet opp for oss. Det er verre for dem som er igjen. Vi tenker litt på dem nå, sier 19-åringen.

Torsdag ble studentene innlosjert på et hotell i byen Palenque i innlandet.

- Nå har vi kjørt buss i 12 timer, og befinner oss langt unna nærmeste by. Her regner vi med å bli noen dager, men vi er usikre på hva som skjer videre, sier studenten. Selv venter hun spent på telefon hjemmefra for å få beroliget familien.

- Det er verken internett eller mobildekning her, så det er vanskelig å få gikk beskjed, sier Norum.

Unntakstilstand
Mens Wilma torsdag raser mot Mexico-kysten, forbereder Florida seg på store ødeleggelser etter at Wilma etter prognosene dreier nordøstover fra Yucatan-halvøya i Mexico, krysser Mexico-golfen og sannsynligvis treffer sørvest-Florida.

Under en direktesendt pressekonferanse på amerikansk TV, innførte guvernør Jeb Bush i Florida unntakstilstand i delstaten.

Bush, som er bror av presidenten, advarte om en mulig katastrofe, og viste spesielt til faren for enorme bølger og oversvømmelser.

Men samtidig viser prognosene nå at Wilma trolig ikke treffer Florida før over helgen, mens man tidligere trodde den ville komme allerede søndag. Orkanen er også ventet å bli svekket til en kategori 3-orkan.

Oljeprisen faller
Selv om Wilma truer Mexico og Florida, tyder prognosene på at den i liten grad vil treffe de omfattende oljeinstallasjonene lenger nord og vest i Mexico-golfen, slik forgjengerne Rita og Katrina gjorde.

Disse to orkanene førte til at rundt halvparten av produksjonskapasiteten i området fortsatt er ute av drift, etter at plattformer og annet utstyr ble revet løs og til dels forsvant.

Her kan du følge Wilmas ferd (ekstern lenke)

Wilmas kurs har medført at oljeprisen har falt markant tilbake de siste dagene. Et fat nordsjøolje for levering i desember koster torsdag kveld 57,70 dollar fatet, mot 58,70 dollar onsdag kveld. Dagens pris er den laveste siden juli, etter at den i mellomtiden har vært oppe i området rundt 70 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere