*Nettavisen* Nyheter.

Wilma truer Florida

Dødelige tornadoer truer Florida når Wilma treffer den amerikanske kystlinjen. Samtidig er en ny storm, Alpha, i ferd med å ta form i Det karibiske hav.

23.10.05 13:58

Wilmas vindstyrker er blitt svakere på vei nordover fra Mexico, men det er ventet at hun henter seg kraftig inn igjen før Florida står for tur.

I Mexico tok orkanen en rekke liv, og medførte voldsomme materielle ødeleggelser. Under orkanens andre dag lørdag ble minst tre personer drept, melder AP.

Oversvømmelser tvang turister til å klatre stadig høyere i hotelletasjene, mens Wilma rev med seg butikkvinduer og tvang av tak med sin voldsomme vindstyrke. På øya Cozumel så redningsarbeidere tre lik flyte ned en aveny og en fjerde midt i byen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Isolert
Cozumel har vært isolert siden stormen for alvor meldte sin ankomst fredag. Derfra erklærte redningsmannskaper at de hadde evakuert en familie på sju fra et delvis sammenrast hus, og at en rekke innbyggere og turister var gitt alternativ husly. Etter dette ble redningsvirksomhet innstilt på grunn værutviklingen.

Selger Jorge Ham (26) sier til nyhetsbyrået AP at ødeleggelsene likevel ikke ser katastrofale ut.

- Vinduer er knust, trær er falt ned, kraftlinjer er rast, men mer er det ikke, sier Ham.

- Utrolig tøft
Nordmannen Oskar Granly bor i Cancun. Han forteller at orkanen var på det sterkeste i der mellom klokken 02 og 06 (09 til 13 norsk tid lørdag).

- På morgenen til klokka seks var det utrolig tøft. Men det ser mindre ille ut enn ventet. Vi venter oss en ny runde kl 20.00 (04 norsk tid søndag), skriver Remax-mekleren i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

På bryllupsreise i kaoset
I Cancun rev vinden med seg taket på en turnhall som ble brukt til evakuering. Dermed måtte over 1000 mennesker nok en gang bli evakuert.

- Folk ble syke av urin på gulvet. Vi måtte gjøre noe, så vi dro. Vi løp gjennom oversvømte gater og passerte veltede kraftlinjer, forteller Stacy Presley (22).

Presley og hennes nybakte ektemann fant ly sammen med over 2000 andre.

- Alt fløy
Klesdesigner Juan Carlos Fernandez (39) var ikke evakuert, men tilbrakte natten i et skap sammen med to venner fordi vinden var så sterk.

Vel ute av skapet, forteller Fernandez til AP at Wilma skremte vettet av ham.

- Alt fløy. Den elektriske garasjedøra fløy. Jeg var redd, veldig veldig redd, sier han.

Det er ventet at president Vicente Fox reiser til den Wilma-rammede regionen søndag. Hæren og marinen står ifølge presidenten beredt til å rykke inn med mat, vann, medisin og husly.

Tornadoer truer
Heller ikke Cuba ble spart. Selv på det verste i Mexico, var Cuba kraftig berørt. Cubanske myndigheter evakuerte en halv million mennesker. Ifølge AP utløste Wilma en tornado som knuste 20 privathjem og flere tobakkslagre.

Mens Wilma nærmer seg Florida, er det ventet at liknende tornadoer kan oppstå. Amerikanske myndigheter har utstedt orkanvarsel for hele den sørlige Florida-halvøya, Florida Keys, Florida Bay og nasjonalparken Dry Tortugas.

Alpha melder sin ankomst
Samtidig som Wilma herjer er mer stormvær underveis. Foreløpig dreier det seg ikke om noen orkan, men om den tropiske stormen Alpha som lørdag ble dannet i det karibiske hav. Aldri tidligere, etter at man begynte å gi Atlanterhavsstormene navn, har man måttet begynne på nytt i alfabetet. Stormsesongen varer ut november.

Annonsebilag