RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

WTO-erklæring på overtid

Sist oppdatert:
I siste liten greide forhandlerne under WTO-møtet i Hong Kong om å bli enige om rammene for en ny handelseavtale.

Kjernen i slutterklæringen fra møtet innebærer at alle landbrukssubsidier må opphøre innen 2013. Samtidig må rike land åpne sine markeder for fattige land, melder CNN.

Møtet i Hong Hong endte ikke med en fiks ferdig handelsavtale. I stedet skal de 149 landene som deltok under møtet ha en avtale på plass innen april neste år.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener slutterklæringen etter seks dagers forhandlinger tar hensyn til både norske fiskerier og landbruksinteresser.

– Denne erklæringen er bedre enn ingen erklæring, sier utenriksministeren ifølge ANB.

Bondelagsleder Bjarne Undheim er mer skeptisk til slutterklæringen.

– Det er vanskelig å se at forhandlingene i det hele tatt er noen vinnersak for norsk landbruk og mulighetene til å drive en politikk for et aktivt landbruk over hele landet, sier Undheim.

Norske og internasjonale frivillige organisasjoner mener på sin side at erklæringen gir altfor lite til de fattigste landene.

Se web-TV her (abonnement) her

Mer om WTO:

Hva: Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble grunnlagt i 1995, og har hovedkvarter i Geneve. Organisasjonen lager lover for handel mellom medlemslandene og hjelper dem å avgjøre handelskonflikter. Hovedmålet til WTO er å fremme frihandel, som organisasjonen sier skaper økt velstand.

Hvem: Finansministre og andre øvrighetspersoner fra 149 medlemsland er til stede i Hongkong. 6000 delegater, 2000 medlemmer av ulike interesseorganisasjoner og 3000 journalister er til stede. 10.000 mennesker er ventet å demonstrere i gatene.

Når: Det sjette ministermøtet i WTO varer fra 13-18. desember.

Hvor: Hongkong, et av Asias viktigste finanssentrum. Møtet holdes i Hongkong Convention and Exhibition Center, som ble bygget for å markere Kinas overtakelse av den tidligere britiske kolonien i 1997.

Hvorfor: Toppmøtet var opprinnelig ment å skulle lage et utkast til en bindende avtale om jordbruk, industri og handel med tjenester. Dette skulle være avslutningen på den såkalte Doha-runden, samtalene om liberalisering av verdenshandelen som begynte i Qatars hovedstad i 2001. Dette målet virker nå lite sannsynlig på grunn av uenighet om handel med jordbruksvarer.

Utviklingsland og store eksportører av jordbruksvarer som Australia og New Zealand ønsker store kutt i amerikanske og europeiske jordbrukssubsidier og importtoll på jordbruksvarer. EU og USA ønsker at andre land skal redusere sin toll på industrivarer og å åpne tjenesteytende næringer i sine land for internasjonal konkurranse.

Doharunden ligger på etterskudd i forhold til planen. Opprinnelig var målet å få i stand en avtale før 2004, men nå håper medlemslandene å bli ferdige i løpet av slutten av 2006.

(Kilde: Associated Press.)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere