Gå til sidens hovedinnhold

Xi lover åpnere økonomi og mer frihandel

Kinas president Xi Jinping lover åpnere økonomi og mer frihandel. Murer må knuses, sa han på en konferanse med Frankrikes president Emmanuel Macron i Shanghai.

– Verdenssamfunnet må fortsette å slå ned murer i stedet for å bygge murer, det må kjempe besluttsomt mot proteksjonisme og unilateralisme, og det må jobbe kontinuerlig for å fjerne handelshindringer, sa Xi da han åpnet den årlige handelsmessen i Shanghai tirsdag.

Xi talte i generelle vendinger, uten å gå i detalj. Budskapet ventes derfor ikke å kunne stagge anklager fra utlandet om proteksjonistiske tiltak i Kina og manglende evne til å oppfylle reformløfter.

Xi nevnte heller ikke handelskonflikten med USA. Det gjorde han derimot i fjor i sin åpningstale på messen. Den gang langet han ut mot «proteksjonisme» og «jungelens lov», riktignok uten å nevne USA. Nå er bakteppet at USA og Kina skal være nær ved å få på plass en handelsavtale.

Macron gikk på talerstolen etter Xi. Den franske presidenten sa han håper verdens to største økonomier kan finne fram til en enighet som også vil kunne beskytte andre handelspartneres interesser, blant annet EU. Uten å navngi USAs president Donald Trump, kritiserte Macron «ensidige handlinger, bruk av toll som våpen og det at de sterkeste overlever».

– Handelskrig skaper bare tapere og tynger ned verdensøkonomien, sa Macron.

Macron rettet også sitt budskap direkte mot Kina og sa at Beijing må få fortgang i arbeidet med å åpne økonomien og gjøre det kinesiske markedet mer gjennomsiktig.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken