RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Hvis været bedrer seg øynes et håp om å få kontroll over skogbrannen i Sverige.
Hvis været bedrer seg øynes et håp om å få kontroll over skogbrannen i Sverige. Foto: Jocke Berglund (TT, NTB Scanpix)

Øyner håp om kontroll på skogbrannen i Sverige

Den voldsomme skogbrannen i Sverige er fortsatt ikke under kontroll. Men bedre værforhold skaper optimisme.

– Akkurat nå er det gunstige værforhold og det er en sjanse til å få kontroll over hendelsen, opplyser fylkesstyret i Västmanland.

En gård nordvest i brannområdet brant onsdag ned og fylkesstyret understreker at brannen fortsatt er farlig. Fortsatt pågår arbeidet med å holde brannens yttergrenser.

Vanskelige flyforhold

Tre franske og to italienske fly er på plass i Sverige, men ble onsdag hindret av tykk røyk.

– Forholdene i Västerås er ikke optimale akkurat nå, med mye røyk i luften. Slik det ser ut, kan ikke flyene lette, sikten er for dårlig. Vi gjør alt vi kan for å få dem opp i lufta så raskt som mulig, sier Niklas Ekstrand i det svenske forsvaret til Aftonbladet.

Disse flyene kan frakte over 6.000 liter vann – fire ganger så mye som helikoptrene som så langt har vært brukt i slukningsarbeidet.

Det er meldt regnskurer hele dagen, men frykten er at mye røyk og aske fra brannen kan vanskeliggjøre slukningsarbeidet.

– Trolig blir det en del kraftige skurer, og forhåpentlig blir det ikke så mye aske som vil ødelegge effekten. Det er også vanskelig å si hvor regnskurene havner, om det er nettopp der det brenner eller i området rundt, sier jourhavende meteorolog Sofia Söderberg ved Sveriges meteorologiske institutt SMHI.

Les også: Franske fly deltar i slukningsarbeidet

Dårlig vær førte til at de franske flyene ikke kunne lette onsdag.


Ikke kontroll

Innsatsleder Lars-Göran Uddholm vil ikke anslå når de kan ha brannen under kontroll og sier at det avhenger av været utover onsdagen og hva slags effekt tiltakene de setter inn vil ha. Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt. Så langt er over 190 kvadratkilometer svidd av.

I løpet av dagen vil over 150 brann- og redningsmannskaper bistå i slukningsarbeidet på bakken, mens rundt 70 bistår i slukningsarbeidet fra luften, i fly og helikopter.

– Vi flyktet. Det var panikk. Vi så ilden på den andre siden av sjøen, og det så ut som om flammene var flere hundre meter høye, forteller en evakuert gårdbruker til det svenske nyhetsbyrået TT.

Tirsdag kom det en del regn i det berørte området. Dermed kunne brannfolkene begynne selve arbeidet med å slukke flammene, og ikke bare forsøke å hindre dem i å spre seg.

Les også: Frustrerte mannskaper kjemper mot skogbrannen

Innfører gavestopp

Storbrannen har ført til at flere innsjøer i nærheten var stengt for ferdsel onsdag. Blant annet er et større område i Mälaren, som er Sveriges tredje største innsjø, sperret av. Fylkesstyret i Västmanland.er overveldet over strømmen av frivillige som har ønsket å bidra til for å få brannen under kontroll. Onsdag formiddag satte de stopp for hjelpen, da de hadde «mer mat, vann og proviant enn det som er håndterbart» på sentralen i Ramnäs.

Skogbrannen er den verste i Sverige i moderne tid, og myndighetene anslår at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt.

– Som alltid ved denne typen hendelser får vi merke hvor små vi er i møte med naturens krefter, sier statsminister Fredrik Reinfeldt.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen.

Omkom

Tirsdag omkom en 30 år gammel tømmerbilsjåfør i brannen. Mannen skulle hente trevirke i området, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Slektninger og kollegaer har satt spørsmålstegn ved hvorfor tømmerbilen fikk tillatelse til å kjøre inn i området som ble evakuert

– Flammene skal ha vært 40 meter høye, sier en som var nær den avdøde tømmerarbeideren.

Tømmerfirmaet sier at bilen kjørte dit uten at de var klar over det, på eget ansvar.

– Han var en mann med hjerte. Nå er det bysorg, sier en venn til Aftonbladet.

Avdødes leder, en 42 år gammel mann, ble alvorlig brannskadd tirsdag. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere