RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (TV 2 Interaktiv)

Yunus er så gammel at han bryter loven

Sist oppdatert:
Vil kaste fredsprisvinner Muhammad Yunus ut av livsverket.

Muhammad Yunus som fikk Nobels fredspris i 2006 for mikrolån, sammen med organisasjonen Grameen Bank, har mistet mye av populariteten i hjemlandet. Nå presses han til å trekke seg fra banken han selv grunnla i Bangladesh.

Sentralbanken i Bangladesh har skrevet et brev til landets finansdepartement der det kommer fram at 70 år gamle Yunus bryter loven for statseide bedrifter, som krever at man må pensjonere seg ved fylte 60 år. Loven gjelder for Grameen Bank, da Bangladesh eier 25 prosent av selskapet, ifølge Associated Press.

Brevet som ble presentert på et styremøte i banken på mandag skal være en del av en kampanje for å fjernet Yunus, som ofte har kritisert landets myndigheter.

Overførte 600 millioner
Dette kommer etter at landets myndigheter i januar satte ned en komité som skal sjekke sannhetsgehalten i påstander fremmet av NRK Brennpunkt i fjor.

Her avsløres det hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land i 1996 ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Dokumentaren viser at Norad forsøkte å presse fredsprisvinneren til å reversere transaksjonen, mens svenske bistandsmyndigheter ville skyve problemene under teppet. Norad fortalte heller ikke dette videre til Stortinget.

Det skal ha vært press fra den norske ambassaden i Dhaka som resulterte i at midlene ble ført tilbake i 1998.

Mikrolånene har også en skyhøy rente, gjerne fra 30 prosent, og NRK Brennpunkt viste at mange måttet selge det lille de eide for å holde mikrokreditorene fra livet.

Muhammad Yunus og Grameen Bank skal ha stilt så strenge betingelser at låntakere i den indiske delstaten Andhra Pradesh begikk selvmord i fjor, ifølge AP.

Grameen Bank har i dag lånt ut penger til ni millioner personer, og av disse er 97 prosent kvinner.

Risikerer injuriesøksmål
Muhammad Yunus er også siktet for injurier i hjemlandet, hvor mange mener at han støttet det tidligere militærstøttede regimet.

En politimann beskyldte Yunus i 2007 for å komme med injurier da han i et intervju sa at politikere kun var motivert av penger. Da var mange av landets politikere, inkludert landets nåværende statsminister, Sheikh Hasina, arrestert siktet for korrupsjon, ifølge AP.

Skjelte ut Telenor
Yunus benyttet i sin tid fredsprisutdelingen i Oslo til å skjelle ut Telenor, for partnerskapet i deres felleseide selskap Grameen Phone.

Blant annet daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland støttet Yunus og ville tvinge Telenor til å gi fra seg en stor del av samarbeidsselskapet Grameen Phone i Bangladesh - aksjer verdt 10-15 milliarder kroner.

Jagland og Yunus møtte imidlertid motstand hos både andre norske politikere og Telenor, noe som bidro til at de fremdeles eier Grameene Phone sammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere