RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Zimbabwe: - President Mugabe (93) pågrepet


Robert Mugabe har vært Zimbabwes president siden 1987, etter først å ha vært statsminister. Bildet er fra et partiarrangement 8. november.
Robert Mugabe har vært Zimbabwes president siden 1987, etter først å ha vært statsminister. Bildet er fra et partiarrangement 8. november. Foto: Philimon Bulawayo (Reuters)
Sist oppdatert:
Militæret i Zimbabwe har tatt kontroll i landet.

OSLO (Nettavisen, NTB): Hæren har tatt kontroll i landet, og president Robert Mugabe (93) er tatt i forvaring.

Artikkelen er korrigert etter publisering. Tirsdag kveld og natt til onsdag ble Mugabe satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare.

Les også: Medier i Zimbabwe: Robert Mugabe går av

Sør-Afrikas president Jacob Zuma sier Zimbabwes president Robert Mugabe er satt i husarrest, melder NTB via AP og DPA onsdag.

Zuma sier han er sterkt bekymret for situasjonen.

Les også: - Mugabe og hans kone eier ikke Zimbabwe

Mugabe - verdens eldste statsleder - har styrt landet siden Zimbabwe (tidligere Rhodesia) vant sin uavhengighet fra Storbritannia i 1980. Hæren har alltid vært en viktig støttespiller for Mugabe.

- I går kveld ble presidentfamilien tatt i forvaring og er trygge, både av hensyn til grunnloven og nasjonens velbefinnende var dette nødvendig. Verken Zimbabwe eller Zanu eies av Mugabe og hans kone. I dag begynner en ny æra og kamerat Mnangagwa vil hjelpe oss å skape et bedre Zimbabwe, het det i en Twitter-melding angivelig postet av regjeringspartiet Zimbabwe African National Union - Patriotic Front (Zanu PF) onsdag morgen.

Mnangagwa er visepresident Emmeson Mnangagwasom, som ble avsatt i forrige uke.

Twitter-kontoen @zanu_pf, som Nettavisen og flere andre medier referte til i sin dekning onsdag, er trolig falsk, melder The Independent torsdag.

Hæren i Zimbabwe opplyste onsdag at president Mugabe og hans familie er trygge og at deres sikkerhet er ivaretatt. Det er ikke klart hvor de befinner seg.

- Vi tar bare hånd om kriminelle rundt ham som hengir seg til ulovligheter som fører til sosial og økonomisk uro, heter det i hærens uttalelse.

- Så snart vi har fullført oppdraget, forventer vi at situasjonen vil vende tilbake til normalen, heter det videre.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at alle landets politifolk har fått beskjed om å møte på jobb og at alle permisjoner er trukket tilbake.

Visepresident Emmerson Mnangagwa ble avsatt i forrige uke.

Oppdaterer reiseråd

Norske myndigheter oppdaterte onsdag morgen sin reiseinformasjon for Zimbabwe:

- Den politiske situasjonen i Zimbabwe er meget spent, og det er kommet rapporter om at de militære har tatt helt eller delvis kontroll over deler av landets myndigheter. Vi oppfordrer alle som oppholder seg i Zimbabwe om å redusere sine bevegelser og holde seg oppdatert om utviklingen i landet, heter det i en uttalelse fra Utenriksdepartementet.

Norge har ikke ambassade i Zimbabwe. Ansvarlig ambassade ligger i Sør-Afrika.

- Norske borgere i Zimbabwe oppfordres til å begrense sine bevegelser og holde seg oppdatert om utviklingen. Norske myndigheter følger situasjonen nøye, og oppdaterer Regjeringens reiseinformasjon i tråd med utviklingen. Alle nordmenn i Zimbabwe oppfordres til å registrere seg på nettsiden reiseregistrering, sier Astrid Sehl , pressetalsperson i UD, til Nettavisen.

USAs ambassade i Harare opplyser på Twitter at det vil være minimal bemanning på utenriksstasjonen og at den vil være stengt for publikum.

- Ambassadepersonell vil fortsette å følge situasjonen nøye, heter det i uttalelsen.

Den britiske ambassaden utstedte en lignende advarsel, melder nyhetsbyrået AP.

Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamling, ifølge en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.

Vedkommende sier at biler blir vist bort av soldater i nærheten av bygningen. Samtidig er andre militære kjøretøy plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.

- Det har ikke vært et kupp, men en fredelig overgang uten blodspill, het det i en uttalelse på den nevnte Twitter-kontoen Zanu PF onsdag, en konto som altså etter alt å dømme ikke representerer Zanu PF.

Meldingen ble referert av flere medier, blant dem Nettavisen.

På Twitter-kontoen het det at «korrupte og kjeltringaktige personer arrestert» og at «en eldre mann som er blitt utnyttet av sin kone er tatt i forvaring».

- Det har ikke vært noe kupp

Senere - klokka 10 norsk tid - ble det lagt ut en melding om at Twitter-kontoen ville gå i dvale «eller uttrykke synspunktene til Zanu PF og kamerat Mnangagwa».

I tillegg ble det lagt ut en oppfordring til mediene: «Det har ikke vært noe kupp i Zimbabwe».

Ungdomspartiet Zanu PF meldte på Twitter at deres leder, Kudzai Chipanga, er pågrepet og at hans sikkerhet er ivaretatt. Tirsdag uttalte Chipanga at de ikke vil tillate at hæren velger landets leder.

En talsmann for Zimbabwes hær talte på TV onsdag og opplyste at hæren aksjonerte mot kriminelle rundt president Robert Mugabe.

– Rettet mot kriminelle

– Vi ønsker å gjøre det helt klart at dette ikke er en militær maktovertakelse. Vi retter oss bare mot kriminelle rundt ham, som begår forbrytelser som fører til sosial og økonomisk lidelse i landet, slik at de kan stilles til ansvar, uttalte en talsmann for militæret til landets statskanal onsdag morgen. Han sier også at militæret garanterer for Mugabe og familiens sikkerhet.

Tidligere ble det meldt at en rekke soldater hadde entret fjernsynshuset. Bevæpnede soldater i pansrede kjøretøy har også tatt oppstilling ved en rekke viktige steder i Harare, og det går rykter om at landets finansminister Ignatius Chombo er blant flere pågrepne.

Hørte skudd

Et vitne som bor i nærheten av Mugabes hjem i forstaden Borrowdale, sier til nyhetsbyrået AFP at vedkommende hørte mellom 30 og 40 skudd bli avfyrt like etter klokken 2 natt til onsdag.

93 ÅR GAMMEL: Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe (bildet). Bildet viser Mugabe under et partiarrangement 8. november.

Et par timer tidligere meldte flere medier at det var hørt tre eksplosjoner i hovedstaden Harare, i nærheten av universitetet i Zimbabwe.

Avsatte visepresident

Bakteppet for militærets inngripen er Mugabes avsettelse av visepresident Emmerson Mnangagwa i forrige uke.

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst.

Forsvarssjef advarte

Mnangagwa er en av landet rikeste menn og har stor støtte i militæret. Etter avsettelsen i forrige flyktet han fra landet. Det har vært ventet at Mugabes kone Grace i stedet ville overta som visepresident, men mandag kom landets forsvarssjef med en kraftig advarsel.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

Ryktene om et militærkupp begynte å svirre tirsdag kveld etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare.

Fakta: Robert Mugabe

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Robert Gabriel Mugabe har vært Zimbabwes president siden 1987, etter først å ha vært statsminister.
  • Mugabe ble født ble født 21. februar 1924 nordvest for Harare i det som da var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. Han er utdannet lærer, og har i tillegg flere universitetsgrader.
  • I 1960 sluttet han seg til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det hvite mindretallsregimet i hjemlandet.
  • Han ble fengslet i 1964, samme år som mindretallsregimet brøt med Storbritannia og erklærte Rhodesia som selvstendig stat.
  • Etter å ha blitt løslatt i 1974 reiste han til Mosambik. Derfra ledet han frigjøringsbevegelsen ZANU-PFs geriljakrig mot regimet.
  • I 1980 vant ZANU-PF de første frie valgene i Zimbabwe, og Mugabe ble statsminister. Siden har han styrt med hard hånd, som statsminister og senere president.
  • Mugabe har stått for en konfrontasjonslinje overfor Vesten og det hvite mindretallet i Zimbabwe. Han får også skylden for det tidligere velstående Zimbabwes økonomiske problemer siden begynnelsen på 1990-tallet.
  • Etter det omstridte presidentvalget i 2009 måtte han gå med på å utnevne sin motkandidat Morgan Tsvangirai til statsminister, men etter å ha sikret seg gjenvalg i 2013 samlet han igjen hele regjeringsmakten i sine hender.
  • Han er gift, for andre gang, med 41 år yngre Grace, som han har tre barn med. (©NTB)

En stridsvogn og soldater på veien inn mot presidentkontoret i Harare onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere