Torsdag fikk familien til den 54 år gamle norske statsborgeren som er dømt til døden for overlagt drap i Somaliland, beskjed om at han skal henrettes lørdag. Dette avviser landets utenriksminister fredag:
– Jeg har akkurat snakket med ham. Han forteller at det er ingenting som tyder på at den norske statsborgeren vil bli henrettet i løpet av de nærmeste dagene. Dommen er ikke rettskraftig, sa han og understreket at nordmannen har ankemuligheter, sier advokatfullmektig Farid Bouras til NRK.
Bouras skriver i en tekstmelding til NTB fredag ettermiddag at han sendte to eposter til Utenriksdepartementet om saken torsdag, men at han ennå ikke har hørt noe fra dem.
– Situasjonen er selvfølgelig dramatisk, og alt kan skje i Somaliland. Min klient sliter fysisk og psykisk, han får ikke livsviktige medisiner og er livredd for å bli skutt når som helst. Norske myndigheter må på banen nå, skriver han.
Bouras har fått løfte fra utenriksminister Yasin Haji Mohamoudom om at saken skal tas opp med presidenten i den selverklærte republikken.
UD innkaller til møte
Nyheten ble kjent i Norge onsdag da Dagbladet meldte om en 54 år gammel norsk statsborger som er dømt til døden i Somaliland.
Familiefaren sitter fengslet for drap. Påtalemyndigheten mener han med overlegg har drept en yngre mann. 54-åringen hevder han ble angrepet på gaten uten forvarsel og forsvarte seg.
Advokatfullmektigen sier at den norske ambassaden i Nairobi har ytt god konsulær bistand i saken.
– Vi vil kalle inn en representant for Somaliland i Norge til et møte i Utenriksdepartementet så snart som mulig, sier departementets pressetalsperson Ragnhild Simenstad.
SV reagerer
Stortingsrepresentant Petter Eide (SV), som sitter i justiskomiteen, mener Norges innsats for Joshua French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden i Kongo, setter en standard i slike saker.
– Jeg forventer at norske myndigheter og Utenriksdepartementet gjør absolutt alt de kan for å forhindre at dette skjer. Norge har en forpliktelse til å hjelpe norske statsborgere fra å bli henrettet, sier han til NRK.
Eide sier han så langt ikke er fornøyd med innsatsen fra norske myndigheter.
– Mitt inntrykk er at UD demper denne saken. De skyver embetsverket og en pressetalsperson foran seg. Det har ikke vært noe tydelig engasjement fra utenriksministeren eller andre toppolitikere, mener han.
(©NTB)