Midtveis i Arendalsuka slapp Une Bastholm bomben om at hun ville trekke seg som MDG-leder.

Tiden og lysten strakk ikke til.

Nestleder Arild Hermstad (55) rykket raskt inn på hennes plass, mens Lan Marie Berg og Rasmus Hansson sa de var uaktuelle som utfordrere.

Les også: Hermstad sier ja til å bli ny MDG-leder

MDG skal velge ny partileder på et ekstraordinært, digitalt landsmøte 26. november.

Men – MDG er ikke som andre partier, hvor det vanlige er å holde kortene tett til brystet inntil valgkomiteen har gjort jobben sin.

Flere kandidater har allerede kastet seg inn i dansen.

Vil stake ut ny kurs

Kristoffer Robin Haug (38) fra Oslo melder seg på i kampen om å bli ny leder i Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg ønsker at vi skal bli et nytt grønt folkeparti i norsk politikk, sier han til Nettavisen.

For vararepresentanten på Stortinget, er det viktig å vise at partiet har en rekke saker på dagsordenen:

– Det vi har gjort til nå, er å sette natur- og klimakrisen på agendaen, men uten å få frem bredden i politikken vår og helhetlige løsninger som gjør folks hverdag bedre. Jeg mener vi må vise oss som et bredt, modent og styringsdyktig parti og det vil jeg jobbe for.

Les også: Bastholm trekker seg som MDG-leder: – Ingen enkel beslutning

Hvordan skiller du deg fra Hermstad, Haug?

– Jeg er stortingspolitiker, riktignok som vara i to perioder, og har utformet vårt alternative statsbudsjett, så jeg har god oversikt over i hvordan grønn politikk henger sammen i en helhet både sosialt, økonomisk og miljømessig.

Han mener selv han har gode sjanser for å vinne frem – og mener det helt klart er et sunnhetstegn at MDG har mange som vil lede partiet inn i fremtiden:

– Vi har god tradisjon for hyggelige lederkamper, og det er en flott anledning til å vise frem bredden vår. Det ville vært veldig synd hvis det ikke var flere som ville være med å lede det grønne prosjektet fremover, sier Haug til Nettavisen.

Golis: – Må over sperregrensen

Varaordfører Natalia Golis (42) i Vestland fylke har også lyst til å lede MDG videre.

Hvorfor har du lyst til det?

– Jeg har lyst til å bidra til at MDG kommer over sperregrensen. For å klare det må alle på dekk. Jeg synes det er viktig å vise at vi er mange kompetente personer i partiet, sier hun til Nettavisen.

Golis er særlig opptatt av å jobbe tett på - og med næringslivet:

– Vi må jobbe i partnerskap med næringslivet, snakke med - og ikke til - næringslivet. Her på Vestlandet har vi klart å mobilisere industrien på en fantastisk måte, svarer hun.

Håper enda flere melder seg

– Hvordan vurderer du dine sjanser for å nå helt frem?

– Jeg er av de som mener det er flott at vi er mange lederkandidater. Å velge en leder er et retningsvalg, det er viktig å tenke på. Jeg har mye erfaring som jeg mener partiet vi nyte godt av, sier hun.

Les også: Verste måling på 20 år

Fem navn er nevnt så langt, og Golis håper det blir enda flere før fristen går ut:

– Jeg håper det blir enda flere kandidater som melder seg på! Nå starter vi på scratch, siden Bastholm valgte å trekke seg.

I tillegg vurderer både Oslo MDGs leder Sigrid Heiberg (33) fra Kaupanger og MDG-nestleder Ingrid Liland (32) fra Vikna i Nord-Trøndelag å stille.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra dem.

Fungerende leder Arild Hermstad sier til Nettavisen at han er glad flere har lyst på jobben hans:

– Jeg er glad det er mange som har stilt seg til rådighet for pariet og som ønsker å lede Norges viktigste politiske prosjekt. At vi har mange dyktige kandidater, gir partiet en god prosess og et tydelig forankret mandat til en ny ledelse for partiet, ifølge Hermstad.

Da Nettavisen spurte Bastholm om hvem som var hennes favoritt til å overta på permanent basis under Arendalsuka, svarte hun at det ville hun ikke blande seg inn i.