Gå til sidens hovedinnhold

Utfordret Erna: - De tester like mange på én dag som Norge gjør på en uke

Hvordan klarer Danmark å teste like mange på én dag som Norge gjør på en uke? spurte Jonas Gahr Støre.

OSLO (Nettavisen): Det ble temperatur under Stortingets muntlige spørre onsdag, da Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (H) barket sammen over spørsmål om testkapasiteten i Norge per dags dato, sammenlignet med blant annet Danmark.

Se Erna bli utfordret under:

- Det vi nå leser er at Danmark tester like mange på én dag som det Norge gjør på én uke. Er statsministeren fornøyd med testkapasiteten i Norge per i dag, 24. mars? spurte Støre. Han viste også til at Oslo har ønsket å gå foran når det gjelder testing, men har begrenset med personell.

- Må det være helsepersonell, eller kan andre gjøre det? For meg virker det som vi ligger etter på de aller fleste punktene, sa Støre.

- Vi har en testkapasitet etter målene vi har satt oss, svarte statsministeren, som la til at det jobbes med å øke kapasiteten.

Har 4 millioner selvtester

- Selvtesting og hurtigtester er noe av det vi jobber med nå. Det gjøres forsøk blant annet på skoler i Bergen. Såvidt jeg vet har vi fire millioner selvtester som kan brukes, sa statsministeren, men minnet om at det ikke er mulig å teste seg ut av pandemien.

- Noen land trodde tidlig i pandemien at de kunne teste seg ut av pandemien, men de har hatt noen av de største utbruddene i ettertid. Vi trenger en miks av test, kontroll og det store TISK-arbeidet, sa Solberg videre.

Les også: Høie håper fortsatt på gjenåpning i mai

Åpner for russisk vaksine

Støre sa seg enig i at det ikke går an å teste seg ut av pandemien, men pekte på vaksinering som veien ut og spurte om Norge har tatt initiativ for å kjøpe den russiske Sputnik-vaksinen.

Erna Solberg svarte at Norge er åpen for å kjøpe Sputnik-vaksinen under visse omstendigheter, men at den ikke vil være tilgjengelig på kort sikt.

- Vi er åpne for å kjøpe inn den russiske vaksinen hvis den er tilgjengelig, hvis vi har tillit til den, og vi kan gjøre et felles innkjøp med EU. Men jeg vil altså ikke kjøpe vaksiner som ikke er godkjent, sa statsministeren.

Solberg minnes også om at Norge har vaksinert en større andel av sin befolkning enn Russland.

Les også

Sverige letter på innreiseregler for nordmenn

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted