Gå til sidens hovedinnhold

Utkastede romfolk slo leir ved Middelalder-strand

Oslo (NTB-Anna Nesje): Romfolkene som torsdag ble kastet ut av en bygning i Oslo, har slått leir på stranda ved Middelalderparken. Fredag er det nordisk ministerkonferanse om romfolkets situasjon.

Blant deltakerne er administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) og Sveriges integreringsminister Erik Ullenhag. Han skal også møte professor Asbjørn Eide, som leder komiteen som kartlegger overgrep mot romfolk i Norges historie, opplyser Ullenhags pressekontakt Lena Hallerby.

Tømmingen av bygningen Borgen torsdag og demonstrasjonen samme dag har aktualisert romfolkenes situasjon på en svært tydelig måte. For dem som har slått leir på et anvist område i Gamlebyen, gjelder det å finne ut hvor de skal ta veien. Oslo kommune har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt med husly. Politiet sier til NTB at de ikke har planer om å foreta seg noe, og at de ikke har noe med boligsituasjonen å gjøre.

- Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi skal ikke bruke vold. Se hvor mange folk som er her. Dersom vi ikke kommer inn i Borgen, hvor skal de da sove i natt? sier Mikhail Negrea til Aftenposten.

Tidligere har romfolkene blitt jaget fra område til område, uten at noen endelig løsning er funnet. Situasjonen roet seg noe da mange fikk plass i det okkuperte huset. Nå skal det rives for å gi plass til en ny jernbanetrasé, forteller Kathrine Kielland i Jernbaneverket, kommunikasjonsleder for Follobane-prosjektet. (©NTB)

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin