*Nettavisen* Nyheter.

Utlandet venter på Munch

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Fred Olsens salg av sin Munch-samling vekker oppsikt og internasjonal interesse over hele verden.

07.01.06 08:32

LES OGSÅ:Selger 12 Munch-bilder

Når Fred Olsen selger ut sin Munch-samling, er det et av de største samlede Munch-salg på lenge. Det går ikke upåaktet hen verken her hjemme eller ute.

Verdt 140 millioner
BBC opplyser at Fred Olsen selger bildene for «sikkerhet- og skattegrunner», og mener hele samlingen kan være verdt 139 millioner kroner. Kunsthandler Sotheby's har allerede markedsført samlingen som «den største og flotteste Edvard Munch-samlingen som har kommet for salg noensinne».

Maleriet «Sommerdag» trekkes frem som rosinen i pølsen. Salget av Olsens malerier er blitt rapportert av alle de store nyhetsbyråene.

-Smart trekk
Gallerister og kunsthandlere her til lands er skjønt enige om at det er smart å selge bildene samlet. Både Blomqvist og Grev Wedels Plass Auksjone har opplevd en rekordstor interesse for Munch i året som gikk.

Bildene kommer fra Fred. Olsens far, Thomas Olsen. Sammen med en rekke andre norske skipsredere kjøpte han et stort antall Munch-bilder fra nazi-Tyskland i 1938. Samlingen ble delt mellom Fred Olsen og hans bror Petter etter rettssaken.

Fredag sier Petter Olsen til Dagsavisen at han ikke utelukker at han vil by på maleriene. Det er Petter Olsen som fikk mest ut av rettssaken og sitter på brorparten av den 34 malerier store samlingen.

Håper på museum
Til Dagens Næringsliv sier Fred Olsen at han ikke vet hvem som kommer til å kjøpe bildene-

- Men etter mitt syn er det i alle fall ikke negativt at de spres, sier Fred. Olsen til Dagens Næringsliv. Til London Evening Standard sier han imidlertid at han ønsker at et museum vil kjøpe noen av dem «slik at flest mulig får se dem».

- Jeg har vokst opp med Munch på veggene. Og kan dem utenat. Over tid har det blitt vanskeligere å ha dem hengende på veggen, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag