*Nettavisen* Nyheter.

Utleier krever tilgang til Facebook-konto for å leie ut

Denne Finn-annonsen fikk flere til å reagere. Foto: (Faksimile)

«Potensielle leietagere vil også bli Googlet, og utleier krever tilgang til Facebookkonto.»

15.04.14 22:54

Nylig ble det lagt ut en annonse på Finn.no fra en som tydeligvis er lei av upålitelige leietakere. Blant annet krever han tilgang til Facebookkontoen din før du får flytte inn.

Det skriver Østlandets Blad.

«Potensielle leietagere må ha gode referanser fra tidligere leieforhold. Potensielle leietagere vil også bli Googlet, og utleier ønsker å se facebook veggen din.» heter det i annonseteksten, som fikk flere til å reagere.

- Jeg har ingen informasjon på facebook som det hadde vært krise om utleier hadde fått vite, men det er totalt uaktuelt å gi utleier noen som helst form for tilgang uansett. Vil tro det er ulovlig å kreve/be om den typen innsyn også. (...) Tenker det er samme type som låser seg inn uanmeldt for å sjekke leiligheten osv. Helt uaktuelt, skriver en bruker på det lukkede nettstedet underskog.no.

Andre mener utleieren kun har formulert seg klønete.

Det er Ronny Øverland som står bak annonsen. Han påpeker at han ikke krever innlogging med brukernavn og passord, men derimot at han vil ha tilgang på Facebookveggen til den som skal leie sokkelleiligheten.

– Jeg vil se kontoen deres for å danne meg et inntrykk av hvem de er. Tidligere har jeg vært uheldig med leietakere, blant annet en som ikke kunne betale for seg. Hvis jeg får se Facebook-veggen til leietaker kan jeg kanskje få vite mer om dem, sier han til Østlandets Blad.

– Har du sjekket om praksisen er lovlig?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Imidlertid tvinges ingen til å gi meg tilgang, men da får de heller ikke leie hos meg, sier Øverland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.