RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utlendingene "overtar" Oslo Børs

Sist oppdatert:
Beregninger iMarkedet.no har gjort viser at utlendingene står bak opptil 80 prosent av det daglige børsvolumet på Oslo Børs
Tall fra Oslo Børs viser at utlendingenes andel av handelsvolumet på Oslo Børs er fortsatt stigende. Ifølge Oslo Børs er nå hele 55 prosent av de fritt omsettelige aksjene på børsen på utenlandske hender.

Med fritt omsettelige aksjer menes for eksempel ikke statens aksjer i Statoil.

Selv om utlendingene har en andel på 55 prosent, viser beregninger iMarkedet.no har gjort at andelen av det daglige handelsvolumet i februar er langt høyere. Utlendingene kan nå stå for mellom 60 til 80 prosent av handelsvolumet på Oslo Børs.

Beregningene bekreftes av markedsaktører iMarkedet.no har vært i kontakt med. Bakgrunnen for dette er at flere av de norske investorene har låst sine aksjer i såkalte passive fond, som handles langt mindre enn aksjene utlendingene sitter på.

Utlendingene har også en tendens til å bruke Oslo Børs som en vekt mot oljerelaterte aksjer.

Suksess

Talsmann Tor Arne Olsen sier at den økende utenlandsandelen på Oslo Børs har vært en bevisst satsing fra Oslo Børs. I så henseende har satsingen vært en formidabel suksess.

Selv om mye av årsaken til utlendingenes høye andel er fra interessen for de tidligere store statlige norske selskapene, er også det skandinaviske børssamarbeidet Norex en viktig årsak.

Også tankekors

Den høye utenlandsandelen er også et tankekors for norske investorer. Spørsmålet norske investorer bør stille seg er: Hva skjer hvis utlendingene velger å redusere sine andeler på Oslo Børs?

Så langt har det i alle fall vært en klar sammenheng mellom børsoppgangen og utlendingenes andel på Oslo Børs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere