*Nettavisen* Nyheter.

Utlevering av Krekar til Italia kan ta lang tid

Italiensk politi hevder de kan knytte mulla Krekar til terrorplanlegging. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ha mulla Krekar utlevert til Italia så fort som mulig hvis domstolene sier ja, men veien fram dit kan bli lang.

Forsvarer Brynjar Meling mener det kan ta opptil to år før en eventuell utleveringsprosess er avklart, skriver VG.

- For det første må det komme en formell utleveringsbegjæring til norske myndigheter, noe som fortsatt ikke har kommet. Den må først behandles av tingretten, før den kan ankes av begge parter til både lagmannsrett og Høyesterett. Hvis begjæringen står seg etter behandling i Høyesterett, må den videre behandles av Justisdepartementet og Kongen i statsråd, sier han.

Jo Stigen, professor i straffeprosess ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, synes det er vanskelig å vurdere hvor lang tid utleveringsprosessen vil ta.

- Normalt kan det vel ta alt fra et par måneder til et helt år, sier han.

Nekter straffskyld

59 år gamle Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ble tidlig torsdag pågrepet i fengselet i Kongsvinger. Nordirakeren, som har et utvisningsvedtak fra 2003 hengende over seg, er siktet av italiensk politi for å ha inngått et terrorforbund med en rekke andre personer i ulike land i Europa.

Italiensk etterretning mener Krekar leder den internettbaserte organisasjonen kalt «Rawti Shax» (Ny Kurs eller Mot Fjellet).

Ifølge italiensk politi er dette et internasjonalt terrornettverk knyttet til den såkalte Den islamske staten (IS) som de mener var i ferd med å planlegge terrorangrep i flere land, inkludert Norge.

Krekar nekter straffskyld for disse anklagene. Samtidig opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det ikke har vært konkrete trusler mot norske borgere.

- Ikke rot i virkeligheten

Brynjar Meling fastslår overfor NTB at den nye siktelsen mot Krekar ikke har rot i virkeligheten.

- Dette er suppe kokt på gamle spikre, og bygger på det samme materialet som norske PST har vurdert. Hvis det hadde vært hold i opplysningene, ville PST ha siktet ham for dette for lenge siden, sier Meling til NRK.

Krekars advokat gjennom tolv år mener vilkårene for en eventuell utlevering til Italia ikke er til stede. Samtidig er det på det rene at han har anbefalt Krekar å anke den siste trusseldommen 59-åringen nå soner. Dermed ligger det uansett an til en ny runde i lagmannsretten.

Allerede fredag er det fengslingsmøter for både Krekar og de to andre som torsdag ble pågrepet i Norge.

Utlevering på vent

Anett Beatrix Osnes Fause, som er førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, sier til NRK at det er flere ting som kan utsette en utlevering. For det første vil stadige anker føre til at tiden går uten at Krekar kan sendes til Italia.

- Et annet kompliserende moment er at Krekar soner en annen dom. Han kan normalt ikke utleveres før han er ute av fengselet, påpeker hun.

- Dersom det er planlagt et attentat mot norske politikere på norsk jord, kan det virke mest naturlig at dette blir behandlet av en norsk domstol i Norge, og ikke i Italia, påpeker jussprofessor Kristian Andenæs.

Dette vil det ta flere år å avklare, mener Krekars forsvarer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.