RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gulating Lagmannsrett i Bergen.
Gulating Lagmannsrett i Bergen. Foto: MIR ((Domstol.no))

Utlevering i folkemordsak vurderes i Gulating

En folkemordsiktet rwander (41) fra Rogaland skal denne uka forklare seg i Gulating lagmannsrett.

Målet er å unngå utlevering til hjemlandet og heller få rettssak i Norge.

Mannen kom til Norge som kvoteflyktning i 1999 og etablerte seg etter hvert med familie i Sandnes. Han ble pågrepet og siktet i mai 2013 og begjært utlevert til hjemlandet kort tid etter. I Rwanda er han siktet for deltakelse i folkemord i april 1994.

– Det følger av folkeretten at slike saker bør forfølges i de landene handlingene har skjedd, det er der bevisene er. Det er kun i unntakstilfeller, der landene ikke er i stand til å rettefølge saken selv, at vi tar sakene i Norge. Siden Rwanda ønsker å rettsforfølge saken selv, har vi plikt til å prøve om vilkårene for det er til stede, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB. Han fører saken for påtalemyndigheten.

Nekter skyld

Den siktede 41-åringen nekter straffskyld:

– Min klient håper at retten skal se at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke mot ham for folkemord. Videre er det uansett ikke nødvendig å sende ham til Rwanda for å prøve anklagene mot ham. Han ser fram til en full strafferettslig behandling i Norge, slik man har gjort i Bugingo-saken. Til slutt påpeker han at han er gift med en norsk statsborger og er far til norske statsborgere, slik at en utlevering uansett ikke kan skje, sier advokat Brynjar Meling, som representerer rwanderen sammen med Astri Aas-Hansen denne uka.

Lagmannsretten skal fra tirsdag til fredag vurdere om vilkårene for utlevering er oppfylt. Tirsdag vil det blir innlegg fra begge parter og noen vitneavhør. Siktede i saken skal forklare seg onsdag. Sluttprosedyrene blir torsdag og/eller fredag.

«Atskillig tvil»

Stavanger tingrett vurderte saken i april og konkluderte med at bevisbildet mot mannen etterlater «atskillig tvil». Tingretten mente likevel at vilkåret om skjellig grunn til mistanke er oppfylt. I tillegg mente tingretten det ikke er grunn til å nekte utlevering av frykt for manglende rettssikkerhet i Rwanda. Retten mente heller ikke at utlevering kan nektes av humanitære grunner i denne saken av hensyn til mannens barn, ettersom saken er «av en så alvorlig art».

Hvis lagmannsretten treffer samme konklusjon som tingretten, er det Justisdepartementet som tar en avgjørelse om utlevering. En slik avgjørelse kan deretter ankes til Kongen i statsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere