Gå til sidens hovedinnhold

Utlover 100.000 kroner i dusør for krenkelser etter kunst-kritikk

Kunstner Morten Traavik utlover en dusør på 100.000 kroner til den norske scenekunstneren som kan dokumentere lovstridige trusler.

Scenekunstneren Morten Traavik er kjent for å provosere og skape debatt. Det har han også gjort med scenespillet «Sløserikommisjonen», som gjorde at Norske dansekunstnere og Danse og teatersentrum, trakk seg fra bransjekonferansen Kulturytring Drammen i juni (les egen sak her).

Han har liten tro på at noen norske scenekunstnere har mottatt lovstridige trusler som følge av Sløseriombudsmannens kritiske blikk på scenekunsten.

De siste ukene har det rast en debatt om ytringsfrihet i kunstmiljøet i Norge. Bakgrunnen er et opprop som ulike kunstorganisasjoner har undertegnet.

Oppropet var rettet mot Ytringsfrihetskommisjonens innspillmøte for kunstnere i slutten av juni, der mannen bak den omdiskuterte Facebook-profilen Sløseriombudsmannen var invitert som gjest.

Mannen bak er Are Søberg, som for øvrig blir Nettavisens nye kommentator. På den aktuelle Facebook-siden som han startet i 2014, har Søberg delt kommentarer og meninger om offentlig pengebruk med sine 73.000 følgere. Oppropet mener at noen av ytringene til Sløseriombudsmannen fremmer mobbing og trusler mot scenekunstnere.

Les: Grande hiver seg inn i debatten rundt Ytringsfrihetskommisjonen
Les også: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

Traavik ønsker nå å teste påstanden, og ber om dokumentasjon.

«DUSØR UTLOVES SKATTEKRONER NOK 100 000. Helt seriøst: Til de(n) norske scenekunstner(e) som kan etterprøvbart dokumentere én eneste lovstridig trussel mot seg, gjennom offentliggjøring av epost, sms, Messenger eller hvilket som helst annet format, med dokumenterbar og beviselig forbindelse til Sløseriombudsmannen, Sløserikommisjonen, eller følgere og/eller medarbeidere av disse» skriver Traavik på sin Facebook-side.

Mer Traavik-kunst: – Den ser jo ut som en kuk

Morten Traavik samarbeider altså med Are Søberg om forestillingen «Sløserikommisjonen». Samarbeidet startet etter at Traavik egentlig skulle avsløre Are Søberg som Sløseriombudsmannen, fortalte Aftenposten tidligere i år.