*Nettavisen* Nyheter.

Utnytt Googles hemmeligheter

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Google er verdens mest brukte søkemotor, men det er ikke mange som kjenner til alle mulighetene.

03.04.08 21:01

Å benytte Google er enkelt. Du skriver inn noen ord, og så får du opp en haug med mer eller mindre relevante treff. Skal du derimot virkelig få gode treff, er det en rekke enkle triks du kan benytte for å forbedre resultatene.

Under følger et lite utvalg av mulighetene en har ved å benytte Google.

Søk innenfor én side
Mange nettsider tilbyr søkefunksjonalitet, men ofte kan det være raskere og bedre å benytte Google. Hvis du for eksempel bare vil søke på sidene til Nettavisen skriver du følgende: site:nettavisen.no Du kan også skrive for eksempel site:.com for å bare søke på sider på .com-domener.

Er for eksempel ute etter saker som omtaler Post- og Teletilsynets priskalkulator Telepriser.no, så kan du bruke følgende streng: telepriser site:nettavisen.no

Søk på filtype
I enkelte tilfeller er du ute etter spesielle filtyper, ikke bare nettsider. Hvis du for eksempel bare vil finne pdf-dokumenter, legger du på følgende: filtype:pdf

Eksakt frase
Hvis du setter flere ord etter hverandre i en søkestreng, søker Google normalt sett i hele dokumentet etter alle ordene. De trenger ikke en gang å være i nærheten av hverandre. Søker du på hele navnet ditt kan du få mange treff som ikke inneholder det navnet, fordi en på en nettside kan finne folk som har likt fornavn som deg, og noen som har likt etternavn.

Setter du derimot hermetegn før og etter navnet, så vil du finne den nøyaktige strengen. Eks. "Thor Heyerdahl"

Enten eller
Av og til kan det være greit å finne én av to ord. Dermed kan du benytter OR mellom ord. Skriver du radio OR tv, vil du finne alle sider som inneholder en av disse ordene.

Synonymer
Dessverre er ikke alle Googles muligheter tilpasset norsk. Hvis du ikke er helt sikker på hva du skal søke etter, kan Googles synonym-søk likevel være noe å teste.

Setter du en «tilde» foran et ord, søker Google på naturlige synonymer. ~car gir blant annet søk på car, motor, bmw, auto osv.

Nummerserie
En kan søke på en serie med nummer. Vil du finne ting mellom 1980 og 2000, kan du skrive følgende 1980..2000. Det er altså to tall med to prikker mellom.

Google gir svar
Selv om det kanskje finnes mange gode alternativer, kan Google til en viss grad gi direkte svar på spørsmål. Søker du etter when was Einstein born?, vil du automatisk få opp hans fødselsdag 14. mars 1879

Forkortelser
Det er ikke alltid lett å forstå forkortelser. Derfor har Google implementert sin egen liste over akronymer. Skriver du for eksempel define:html, vil du få en lang liste med definisjoner på hva HTML står for og er.

Børs-forkortelser
Skriver du for eksempel inn Googles egen børs-forkortelse, goog, får du automatisk opp en graf som viser utviklingen på selskapet. Ironisk nok er denne hentet fra konkurrenten Yahoo.

Husker du ikke alt?
Husker du deler av en sangtekst, men kommer ikke på alt? Da kan du bruke jokertegn. Søker du på she has too much * pull, vil du få opp teksten på Dream Theaters sang «Wait for sleep», der en finner at strengen egentlig var she has too much pride to pull the sheets above her head.

Les flere guider her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.