*Nettavisen* Nyheter.

Utøya-mor får støtte av eksperter

Oslo 20120416. Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Psykolog Pål Grøndahl blir intervjuet i første pause av rettssaken mandag formiddag der Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Åserud, Lise (NTB Scanpix)

Advarer mot «vellykkethetsreaksjon» som det eneste riktige

20.07.12 18:59

Nettavisen publiserte fredag brevet fra Janecke Reed-Larsen, mor til en Utøya-overlevende.

- Jeg sitter igjen med en følelse av at Arbeiderpartiet og AUF trer frem som offeret, mens de virkelige ofrene forsømmes på det groveste, skrev hun.

I brevet beskriver den fortvilede moren sin frustrasjon over at både Arbeiderpartiet og AUF er i ferd med å friskmelde situasjonen for de etterlatte og pårørende etter 22. juli-massakren, slik hun ser det.

Les hele saken: - Våre barn er ikke trent opp til å se folk bli skutt i filler

En av landets fremste psykiatrisk sakkyndige, Pål Grøndahl, har forståelse for morens reaksjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Advarer mot «vellykkethetsreaksjon»
- Hun har rett i at det kan være problematisk om det signaliseres at man ikke kan vise sinne. Det er en risiko for at noen skal definere hva "rett" reaksjon skal være. Føler hun og andre at det blir en «vellykkethetsreaksjon» som er den eneste riktige, bør de revurdere og inkludere flere måter å kunne reagere på, sier rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl til Nettavisen.

Han understreker at han synes statens bevilgning på 130 millioner ikke er lite, men uttykker bekymring for at andre mennesker som har opplevd traumer kommer i skyggen av 22.juli-ofrene.

I skyggen av 22. juli-ofrene
- Noe som er trist, og som jeg har snakket med andre klienter om, er at andre som selv har opplevd traumer, feks selvmord i familien, nå har kommet helt i skyggen av 22/7. De har ikke fått millioner øremerket sin situasjon

Reed-Larsen får også støtte fra Are Holen, stressforsker og professor ved Det medisinske fakultet ved NTNU i Trondheim.

De skal ikke bli glemt
- De aller fleste som har vært utsatt for sterke traumatiske hendelser, legger dem bak seg første året. Men for enkelte henger plagene igjen lenger. Noen blir kronisk belastet, kanskje resten av livet, sier han til Nettavisen.

Holen forteller at det dessverre er begrenset tilgang på personer med høy kompetanse i behandlingen av traumer i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

Den som finnes, er ifølge Holen mest konsentrert i de større byene. Det kan være noe av årsaken til at en del er utilfredse med hjelpen de har fått, mener han, og understreker viktigheten av at alle må få sørge på hver sin måte.

- Mange har behov for å bli ferdige med 22. juli, de vil at livet skal handle om andre ting. Enkelte er slett ikke ferdige med sine traumer. De vil ikke, og skal ikke bli glemt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.