Utøya-pårørende får følge «sin» del av rettssaken

Oslo (NTB): Pårørende til Utøya-ofre kan ikke regne med å kunne følge rettssaken mot Anders Behring Breivik i hovedrettssalen annet enn under den delen av saken som spesielt angår dem.

Det kommer fram i et lovforslag som regjeringen sendte fra seg fredag. Her heter det at fornærmede, etterlatte og bistandsadvokater må følge rettssaken ved en av tingrettene rundt om i landet der det legges opp til direkte overføring av lyd og bilder fra rettssaken i Oslo tinghus.

Leder Trond Henry Blattmann i Nasjonal støttegruppe for 22. juli-hendelsene sier at støttegruppas ufravikelige krav er retten til å møte når saken omhandler den enkeltes barn.

- Jeg opplever at det kravet blir ivaretatt, og at departementet mener det på samme måte, sier Blattmann til NTB.

Ikke alle pårørende er like tilfreds med ordningen. Advokat Trude Marie Wold på Sortland representerer to jenter på 17 og 18 år som overlevde Utøya.

- Mine klienter ønsker å være i Oslo under hele saken, rett og slett fordi de uansett må reise fra hjemmet. Da er det bedre for dem å være i Oslo, hvor det blir flere å dele opplevelsene med, sier Wold til NTB.

Hun legger til at hun har forståelse for de praktiske problemene ved å gjennomføre en sak med så mange berørte, og sier at ingen ønsker å avvikle rettssaken i Oslo Spektrum eller tilsvarende.

Wold reagerer også på at lovforslaget ikke åpner for ankemulighet av beslutningene om hvem som får være fysisk til stede. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.