*Nettavisen* Nyheter.

Utøya-team trente på terror

Både Forsvarets spesialkommando og Oslo-politiets beredskapsgruppe skal anonymiseres på bilder. Her har de kommet seg om bord i skoleskipet Gann under fjorårets øvelse Gemini. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret (Rogalands Avis)

120 ungdommer i en terrorøvelse på skoleskipet Gann i fjor. Ingen drømte om at momenter i øvelsen skulle bli en uhyggelig realitet i sommer.

Øvelsen hadde navnet Gemini, og det var Beredskapstroppen fra Oslo, Forsvarets spesialstyrker og utrykningsstyrken fra Rogaland politidistrikt som gjennomførte en terrorøvelse på skoleskipet Gann, med 120 ungdommer om bord, skriver Rogalands Avis.

Tragedien på Utøya har sjokkert alle, også dem som er trent til å takle slike situasjoner.

- Dette er et stort sjokk, også for oss som er forberedt på at det kan skje alvorlige terroranslag. Politibetjenter har en forutsigbar tanke på at de i sitt yrke kan vi komme i situasjoner der det blir brukt våpen, såkalte skarpe situasjoner. Utøya-tragedien, der et menneske som jeg mener er i en frustrert mental transe, straffer samfunnet med å drepe ungdom, har også vært et stort sjokk for oss i politiet, sier politioverbetjent Egil Eriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var skoleskipet Gann som ble brukt som objekt da øvelsen Gemini ble gjennomført i Åmøyfjorden i fjor. Om bord var det 120 ungdommer. Foto: Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret (Rogalands Avis)

Han er leder for sokkel og beredskapsavdelingen ved Rogaland politidistrikt, og deltok på den store terrorøvelsen i Åmøyfjorden i fjor.

- Vi lærer alltid mye med å ha slike øvelser. Dette er et samarbeid med beredskapstroppen i Oslo, Forsvarets spesialkommando og mannskaper fra vårt eget distrikt. Erfaringene fra en slik øvelse er fantastisk bra. De har høy kompetanse, og erfaring med å takle skarpe situasjoner. De er også satt opp med utstyr som vi normalt ikke har her i distriktet, sier Eriksen.

Han presiserer at fjorårets øvelse var en terrorøvelse mot en offshoreinstallasjon, og ikke en øvelse der terrorister hadde tatt ungdom som gisler.

- Dette er en årlig øvelse der vi trener på alt. Også operativt er det viktig at vi trener på denne type terroranslag. Med så mye ressurser i sving er det også viktig at vi får trent på å løse situasjonen på en fredelig måte. Derfor var også forhandlere med på denne øvelsen, sier Eriksen.

Foruten spesialtrente forhandlere deltok også en egen bombegruppe.

- Vi ønsker ikke å gi for mange detaljer fra slike øvelser, men for oss er det viktig at vi trener på det utenkelige. Det har de siste ukene vist, sier Eriksen.

Flere nyheter fra Rogalands Avis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.