Militærjuntaen har utpekt kuppleder Moussa Dadis Camara til ny president i Guinea. Flere tusen soldater fulgte den unge kapteinen gjennom gatene i hovedstaden Conakry.

Fra en stridsvogn fremst i militærkolonnen vinket Camara til folk som sto langs veien for å få et glimt av paraden. Tusenvis av mennesker hadde møtt fram for å hylle kapteinen, som tidligere har fungert som militærjuntaens talsmann.

Ingen så ut til å forsøke å hindre kuppmakerne og soldatene på ferden gjennom hovedstaden onsdag.

Militærjuntaen, som kaller seg Det nasjonale rådet for demokrati og utvikling, sier de har utnevnt en overgangsregjering med 26 militære medlemmer og seks sivile.

Offiserene hevder å ha tatt kontrollen i landet etter at den mangeårige diktatoren Lansana Conte døde mandag. Statsminister Ahmed Tidiane Souare mener imidlertid at det fortsatt er han som er landets regjeringssjef.

Ber om hjelp
Lederen for nasjonalforsamlingen i Guinea har bedt verdenssamfunnet stanse kuppmakerne i forsøket på å ta makten i landet.

– Verdenssamfunnet må mobilisere for å hindre at militæret forstyrrer den demokratiske prosessen som er nedfelt i grunnloven, sier Aboubacar Sompare.

På telefon til nyhetsbyrået Reuters fortalte Sompare onsdag at kuppmakerne leter etter ham, men at han befinner seg på et trygt sted.

Kaptein Camara hevdet på sin side at regjeringen i landet har forsøkt å hente inn utenlandske leiesoldater for å slå ned kuppforsøket.

Camara lover at juntaen vil holde demokratiske valg i slutten av 2010.

Verdenssamfunnet har fordømt kuppet, og USA truer med å stanse bistanden til det vestafrikanske landet, dersom kuppmakerne ikke innfører et demokratisk styresett.

Utsetter portforbud
Militærjuntaen erklærte onsdag at den ville innføre portforbud over hele landet. Men etter en forespørsel fra Guineas kristne råd bestemte kuppmakerne seg for å utsette portforbudet til fredag.

– Dette gjør at de som er kristne kan tilbringe julehøytiden på fredelig vis, het det i en uttalelse som ble lest opp på en statlig radiokanal onsdag.

Islam er den klart største religionen i Guinea, hvor over 90 prosent av innbyggerne er muslimer.

Kaos
Det oppsto politisk kaos da den mangeårige diktatoren Lansana Conte (74) døde mandag. Conte kom selv til makten i et militærkupp 1984 og styrte siden et undertrykkende militærregime. En kilde i Contes familie sier til nyhetsbyrået AFP at det skal holdes statsbegravelse for presidenten fredag.

Guinea har rike mineralreserver, blant annet rundt halvparten av verdens forekomster av bauksitt, som brukes til å produsere aluminium. I tillegg har det vestafrikanske landet forekomster av gull, diamanter og jernmalm.

Men til tross for naturressursene har økonomien gradvis forverret seg, og Guineas 10 millioner innbyggere er i dag blant de fattigste i verden.

(©NTB)