Utreder EØS-alternativ

Foto: OLIVIER MORIN (AFP)

EU-motstandere starter et eget prosjekt for å utrede alternativer til dagens EØS-avtale.

23.08.10 09:28

Oslo (ANB): - Vi skal skygge utvalget som regjeringen har satt ned for å evaluere EØS-avtalen, sier Sigbjørn Gjelsvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er ansatt som prosjektleder for den alternative utredningen og har fått kontorplass hos Norges Bondelag. Det er Bondelaget, Fagforbundet, El og IT-forbundet pluss Nei til EU som står bak prosjektet. Fagforbundets Jan Tore Strandås leder styringsgruppa for prosjektet.

Frihandel

- Vi er spesielt opptatt av to momenter. Det ene er å skissere hva Norge kan oppnå gjennom en frihandelsavtale med EU. Det andre er å se på om EØS-avtalen er for omfattende, sier Gjelsvik, som i flere år har vært leder for Senterpartiets sekretariat på Stortinget.

Gjelsvik er også opptatt av at de vilkårene som LO stilte til EØS-avtalen ikke er oppfylt når det gjelder faglige rettigheter.

- Vi er ikke innstilt på å arbeide fram ett alternativ til EØS-avtalen, men vi skal skissere alternativer veier som bør være mulig å gå, sier Gjelsvik.

Han viser til at Sveits har en frihandelsavtale med EU og at det er krefter på Island som jobber med en tilsvarende tanke.

Gjøre jobben
Regjeringen har satt ned et bredt, forskningsbasert utvalg som skal foreta en gjennomgang av EØS-avtalen. Utvalget skal legge fram sin rapport innen utgangen av 2011, men det er ikke en del av mandatet å utrede alternativer til EØS.

- Derfor mener vi det er viktig å jobbe fram alternativer fra vår side. Hvis ikke vi tar på oss den jobben, så vil ingen gjøre det, sier Gjelsvik. Han frykter at mange bare vil se EU-medlemskap som eneste alternativ dersom det ikke legges noe på bordet fra EU-motstandernes side.

- Vårt prosjekt vil kanskje måtte pågå et stykke ut i 2012, sier Gjelsvik og poengterer at det sikkert blir en viss debatt når rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget er klar. Han forteller at det skal arrangeres konferanser med internasjonale innledere. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.