Gå til sidens hovedinnhold

Utro-melding på Facebook førte til fengsel

Meldingen på Facebook førte til sjalusivold.

I fjor sommer ble en mann angrepet utenfor hjemmet sitt. Han ble lagt i bakken, holdt i kvelertak og truet på livet. I forrge uke var straffesaken oppe i Lofoten tingrett, og det var en mann fra Vestvågøy som var tiltalt, skriver Lofotposten.

Bakgrunnen for hendelsen var at fornærmede sendte ei melding via Facebook til tiltaltes kjæreste.

Han skrev at han trodde tiltalte var utro mot henne, og at han hadde hørt at tiltalte var på jakt etter ny dame.

Tiltalte forklarte til politiet at han ønsket å gi fornærmede «klar beskjed» om at han ikke skulle kontakte kjæresten igjen.

Fulgte etter heim
Tiltalte befant seg utenfor en bensinstasjon da han så fornærmede kjøre forbi. Han fulgte så etter og grep fornærmede i kragen da han var på vei til inngangsdøra ved hjemmet sitt, skriver Lofotposten.

- Tiltalte fikk overtak og la fornærmede i bakken. Mens fornærmede lå på alle fire, tok tiltalte hodet under armen og holdt armen hardt fast rundt halsen til fornærmede, heter det i dommen.

Tiltalte skal ha truet med å slå fornærmede i hjel om han kontaktet kjæresten igjen.

Usikker dato
Retten klarte ikke å fastslå hvilken dato hendelsen fant sted. Tiltalte og fornærmede opererte med to ulike datoer, men retten mente det ikke var viktig for saken. Uansett hvilken av datoene som er korrekt, ville det være minst 12 dager fra Facebook-meldinga ble sendt til volden fant sted.

Retten mente tiltalte i det tidsrommet burde ha hatt god tid til å roe sinnet sitt fra den første opphisselsen. Retten fastslår dessuten at reaksjonen var langt grovere enn hva Facebook-meldinga skulle tilsi. Tiltalte sendte også ei melding i retur til fornærmede før volden, og i denne meldinga tok han kraftsalver i bruk og fikk på denne måten utløp for sinnet sitt.

Relativt grov vold
Videre mente dommer og meddommerne at volden var relativt grov. Den ble karakterisert som «legemsfornærmelse» og ikke den mer alvorlige «legemsbeskadigelse», selv om å ta kvelertak på en person fort kan få alvorlige følger. Drapstrusselen var i seg selv alvorlig og gjorde ifølge retten at mannen må idømmes ubetinga fengselsstraff, selv om retten mente trusselen ble framsatt spontant og at tiltalte neppe ville gjøre alvor av trusselen.

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig. Aktor ba om fengsel i 26 dager, men tingretten valgte å dømme mannen til fengsel i 30 dager. Retten ble ledet av dommerfullmektig Øyvind Grødal. Meddommere var Anita Pettersen og Bent Eriksen.

Les flere saker i Lofotposten.

Kommentarer til denne saken