Gå til sidens hovedinnhold

Utrolig comeback på Oslo Børs

I vinter haglet dommedagsvarslene. Nå er Oslo Børs i pluss for året etter oppgang på 39 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet torsdag opp 1,11 prosent til 493,50 poeng. Det betyr at indeksen har hentet inn den brutale børsnedturen i januar, og nå viser oppgang siden nyttår. Siste børsdag i 2007 endte indeksen på 490,79 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Det er en høyst oppsiktsvekkende innhenting vi har vært vitne til. Året begynte med en fryktelig nedtur på børsen. Fra nyttår til den absolutte bunnen 22. januar falt indeksen hele 27,5 prosent til 355,81 poeng.

Nattsvart
Å si at stemningen var dyster, er mildt. Boligkrisen i USA hadde spredd seg til finansbransjen, og milliardnedskrivningene haglet inn. De generelle økonomiske utsiktene så også svakere ut enn på lenge.

Hedgefondlegenden George Soros varslet den største finansielle krisen siden depresjonen på 1930-tallet. I Norge anbefalte for eksempel Trygve Hegnar i gjentatte kommentarer at man burde holde seg unna aksjemarkedet.

Men, som så ofte før, når alle er pessimister, snur det oppover. Siden bunnen har Oslo Børs steget utrolige 39 prosent på tre og en halv måned.

Oslo skiller seg ut
Børsene ute i verden har jevnt over også steget. De kraftige rentekuttene i USA har trolig bidratt. Optimister vil nok si at det er tegn til at det verste er over når det gjelder finanskrisen. Kvartalstallene som har strømmet inn den siste tiden har kanskje ikke vært så svake som mange hadde fryktet. Veksten i verden utenom USA ser ut til å rulle videre i rimelig bra fart.

En av grunnene til at oppgangen i Norge har vært spesielt sterk, er åpenbart oljeprisen, som har nådd nye rekorder over 120 dollar fatet nå i mai. Men en annen grunn er rett og slett at Oslo Børs svinger mer enn de fleste aksjemarkeder. Fallet i januar var også blant de største i verden.

Oslo Børs nådde sitt høyeste nivå i fjor sommer, med 526,05 poeng. Opp dit er det fortsatt nær 7 prosent igjen.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten