RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utryddes av froskelårspising

Foto: Brooke Whatnall (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Økende inntak truer arter.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

120 froskearter har dødd ut siden 1980. Tilstanden er «kritisk» eller «alvorlig truet» for rundt en tredel av de eksisterende artene, skriver forskning.no .

Økende froskehandel
Samtidig med at frosken er truet har den verdensomspennende froskehandelen har steget merkbart de siste 20 årene, med minst 200 millioner flere konsumerte frosk hvert år, ifølge studien, som skal publiseres i nettutgaven til Conservation Biology.

- Froskelårmarkedet har endret seg fra å være mer sesongbasert og lokalt preget, til å bli et helårs internasjonalt marked, sier forsker Corey Bradshaw fra University of Adelaide, Australia, i et presseskriv fra universitetet.

Én milliard per år
Det internasjonale teamet bak studien mener det ikke er usannsynlig at økningen i antall konsumerte frosk per år kan overstige én milliard, skriver forskning.no.

Froskelår er en populær rett over hele verden.

- Froskelår står på menyen i alt fra europeiske skolekantiner, markeder og middagsbord i Asia, til eksklusive restauranter over hele verden, sier Bradshaw, som er førsteamanuensis i økologi.

Kan forsvinne
I studien advarer forskerteamet mot at frosken kan forsvinne.

- Amfibier er allerede den mest truede dyregruppen som er vurdert, på grunn av sykdommer de utsettes for, tap av tilholdssteder og klimaendringer. Menneskets voldsomme appetitt på bena deres hjelper ikke til i så måte, sier Corey Bradshaw.

Les mer fra Dittdyr. no:

Slik forstår du katten din

Ektepar klonet familiehunden

Pingvinene dør ut

Forskerne legger til at fangsten og nedgangen i froskepopulasjoner ser ut til å følge samme mønster som ved tilfeller av overfiske i havet.

- Vi har sett begynnende kollaps lokalt i Europa og Nord-Amerika, fulgt av nedgang i populasjoner i India og Bangladesh, og nå potensielt i Indonesia, sier Bradshaw.

Klimatrussel
Tidligere forskning har vist at en rekke insektarter samt kaldblodige dyr som frosker, firfisler og skilpadder er truet av klimaendringene.

En temperaturøkning på to til fire grader kan være nok til å utrydde mange arter, ifølge en studie publisert i det amerikanske vitenskapstidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences i fjor sommer.

Frosker og padder er av de mest allsidige og artsrike gruppene av amfibier. Det finnes cirka 3.500 forskjellige arter som kan leve i mange forskjellige miljøer. Det finnes frosker i subtropiske og tropiske strøk. Det finnes frosker på absolutt alle kontinenter bortsett fra på Antarktis, ifølge Wikipedia.

Indonesia er for øvrig verdens største eksportør av froskelår. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere