RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utrykningsenhet skal undersøke alvorlige helse-hendelser

Tønsberg (NTB): Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier nei til havarikommisjon, men etablerer et permanent gruppe i Helsetilsynet som skal rykke ut ved uønskede hendelser i helsevesenet.

Det var et av tiltakene helseministeren la fram da han presenterte stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet fredag.

- Oppfølging av alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd rører ved grunnleggende prinsipper om rettssikkerhet, moral og etikk. Utredningen er ett av flere tiltak fra regjeringen for å sikre bedre oppfølging av uønskede hendelser som har ført til betydelig pasientskade eller uventet død. Innspill fra pårørende vil være viktig i et slikt arbeid, sier Støre.

Samtidig varsler han en bred, offentlig utredning om hvordan samfunnet følger opp alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd i helsetjenesten.

I stortingsmeldingen «God kvalitet- trygge tjenester» lanseres også et femårig program for kvalitet og pasientsikkerhet med start 2014. Det skal utvikles i samarbeid med ansatte og brukere og bygge på tiltak og erfaringer fra pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender», som startet i 2011.

Støre konkluderer med at de fleste pasientene er tilfredse med selve behandlingen de får i helsetjenestene, men sier at det står mye igjen når det gjelder kommunikasjon og informasjon. Han tok til ordet for at «pasienten må stå i sentrum», selv om han vedgår at det er et noe forslitt begrep. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere