RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Utsatt for massiv sabotasje etter Wikileaks-film

Foto: Elisabeth Krey Jenssen (Rogalands Avis)
Sist oppdatert:
Etter at Piraya begynte å lage film om Wikileaks, har de opplevd de merkeligste angrep.

For over to år siden staben i Piraya film fascinert av fenomenet Wikileaks og gründeren Julian Assange.

– Vi så at det kunne være et viktig verktøy for journalistikk med mange eksplosive saker, sier produsent Torstein Grude til Rogalands Avis.

Fikk først innpass
Etter at Piraya i fjor vår fikk innpass hos Wikileaks, begynte de, med Peter Lom som regissør, på dokumentarfilmen hvor filmskaperne ønsket å være «flue på veggen» i organisasjonen. Men så begynte underlige ting å skje.

– Julian Assange skulle ha penger for å være med i filmen, og han krevde både andeler av eventuelle inntjeninger og en hånd med på rattet i filmen, forteller Grude som avviste Assanges ønsker.

Etter hvert mistet de all kontakt med Assange, men fortsatte filmplanene som blant annet har fått støtte fra Kulturbyfondet og Filmkraft. Piraya har fortsatt kontakt med Daniel Domscheit-Berg.

Omfattende angrep på dataserver
– Jeg vet ikke om det er tilfeldig, men etter at vi begynte å lage denne filmen har det skjedd ekstra mange rare ting. Vi har opplevd et svært omfattende og målrettet angrep på dataserveren vår og vi har store problemer med e-postene våre. Etter at vi hadde gjort opptak på Island i høst, ble da fotograf Nils Petter Midtuns datamaskin med alt opptaksmaterialet på stjålet. Det er muligens et utslag for paranoia, men nå har vi kryptert telefonene våre, forteller Torstein Grude.

Hva som vil skje med den planlagte filmen er derfor i dag litt usikkert.

– Det opprinnelige Wikileaks var satt sammen av mange fine folk som gikk hver til sitt etter et dramatisk og høyst forståelig brudd med Assange i September i fjor. Vi samarbeider fremdeles med flere av disse i forhold til en fortsettelse av prosjektet. Og det er mye informasjon i de nyeste dokumentene som likevel kan være aktuelle for vår film, sier Grude og nevner blant annet Mohamed ElBaradei, mannen som kan bli Egypts nye president som en aktuell skikkelse i en av de mange kommende Pirayafilmene.

Les flere saker hos Rogalands Avis her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere